söndag, december 05, 2021

Lucka 5.

 

Ja idag fyller december månad hela handen och vi har kommit fram till andra söndagen i advent. 

Visste ni förresten att synen är det av våra fem sinnen som har flest sinnesceller? Att ögonen har ca 130 miljoner sådana? Nähä, men då vet ni det nu. Vad ni skulle ha för nytta av den kunskapen har jag däremot ingen aning om, kanske något att imponera med på fest eller så? 

Förrutom sinnena så finns det några andra som är kända för att vara just fem. The Jackson 5 t ex. De fem pelarna i islam. De fem flickorna som föddes in i dåvarande sjubarnsfamiljen Dionne i Kanada 1934 och blev de första femlingarna att överleva spädbarnsåldern. För att inte tala om de små krypen som lärde oss att Fem myror är fler än fyra elefanter.

Namnsdag idag har Sven, Stakka Bo kan fira sin 55:e födelsedag, Nelson Mandela avled denna datum för 8 år sedan och det var 529 år sedan Christofer Columbus upptäckte ön Hispaniola.

5 december är bl a Världsdagen för jordmån, en dag instiftad av FN. Den kallas även för Markens dag, något mindre högtravande. Syftet med dagen är att skapa uppmärksamhet kring vikten av att bevara jordmånens biologiska mångfald och en hållbar förvaltning av jordens markresurser. Så, hur uppmärksammar ni det? Jag själv uppmärksammar det genom att nämna det här, så jag har väl gjort mitt? 

Idag åkte maken iväg i ottan för att välta käglor i annan stad, och nej jag gick inte upp då och åt frukost bara för att tända andra adventsljuset. När jag och sonen till slut reste oss ur sängen strax före kl 11 var det ljust och han fick dessutom besök, men jag rullade ner lite halvt i sovrummet igen och tog med mig staken in dit 😊. Så glad andra advent till mig!
När andra ljuset brinner vi juleklappar syr.
Och mamma bakar kakor och har ett fasligt styr.
Fast njäe, några juleklappar sys inte här och inga kakor bakas. Däremot hade jag tänkt försöka mig på den där nya sortens julgodis, nämligen dammsugartryffel. Visst låter det gott? 😉 Men jag känner att jag inte orkar det ... det får bli en annan dag. Ny plan är att mest vila tills maken kommer hem och då ge mig ut för lite frisk luft och ett besök vid havet.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...