tisdag, december 14, 2021

Lucka 14.

 

14 december. 10 dagar kvar till julafton. Sten och Sixten har namnsdag. Saturday Night Fever hade premiär för 44 år sedan. Tycho Brahe föddes detta datum år 1546 och Yvonne Ryding fyller 59 år. 

Men det är också Internationella ap-dagen. Många av de apor som lever i världen idag är hittade, bl a för att skogen som är deras habitat skövlas. Dagen instiftades för att ge uppmärksamhet åt djurens situation och sprida kunskap om dem. Ett stort hot mot vissa apor är skövlingen som sker för framställning av palmolja och många privatpersoner och företag bojkottar därför oljan. Bl a är det nu vanligt med pepparkakor utan palmolja och producenterna trycker gärna på det i sin marknadsföring. Fint så, men ett problem är att det som används i stället för palmoljan, t ex kokos- och sheaolja, ofta inte är ett bättre val ur djurskyddsynpunkt då de alternativen innebär mindre yteffektiv framställning. D v s större skövlad yta per enhet av produkten. Så tyvärr är det inte så enkelt att bojkottande av palmolja automatiskt är bättre för djuren. Ett alternativ är ju att inte köpa den typen av produkter ö h t, och WWF förespråkar att öka efterfrågan på certifierad palmolja och arbetar med att sätta press på politikerna att stärka det lagstiftade skyddet för miljön och hotade arter. 

14 är ett semiprimtal. Vad sjutton innebär det? undrar ni kanske. Jo ni vet kanske vad primtal är? Ett tal som är delbart med ett och sig självt, som 7 t ex. Ett semiprimtal är produkten av två (inte nödvändigtvis olika) primtal. 14 är ju då 7+7, eller 3+11. Så nu har ni något nytt att skryta med på nästa fest, eller nästa dejt kanske. 

Idag ska jag till min sjukgymnast och plågas. Men på ett bra sätt. Hennes behandling av nacken är inte det minsta behaglig under tiden, och inte den första tiden efteråt heller. Men sen så visar den att den gör nytta. "Tyvärr" har jag blivit såpass mycket bättre att detta kan vara sista besöket ... men skulle det bli sämre igen är jag i så fall välkommen tillbaka. Idag kan det dock bli mer spännande än vad som är meningen eftersom jag sovit som en kratta inatt och inte kunnat somna om nu på morgonen (därav det ovanligt tidiga blogginlägget). Bäva månde fysion! 

Varför säger man sova som en kratta förresten? Vad är det med just krattor som gör att de ... sover som krattor?

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...