fredag, december 06, 2019

Lucka 6: glöggen.

Namnet glögg kommer från ordet glödga, det vill säga hetta upp. I Sverige har vi druckit kryddat, upphettat vin sedan 1500-talet och under slutet av 1800-talet, då några stockholmska sprittillverkare uppfann den så kallade julglöggen, blev glöggen en jultradition.

Förtärandet av en liknande dryck som kan ses som glöggens föregångare har kunnat spåras till romarna på 300-talet. Den baserades på honung och vin och under processen värmdes och svalnades drycken flera gånger. Smaksättningen gjordes i övrigt med pinjekärnor, dadelkärnor, lavendel, saffran och peppar. Förrutom att förbättra smaken på vinet, som var av dålig kvalitet med dagens mått mätt,  ansågs örterna och kärnorna ha läkande egenskaper. Även den glögg vi dricker idag främst för att vi tycker det är gott kan tänkas hjälpa till att bryta ner den feta julmaten.. Kanel sägs till exempel motverka gaser i magen, och ingefära och kryddnejlika är packade med antioxidanter. 

I affärerna finns ett stort utbud av glögg av varierande alkoholhalt och  med olika smaksättning. Blåbär, lakrits, choklad, hjortron, citrus, kokos, you name it. Själv föredrar jag när det smakar ... glögg. Och jag gör även egen baserad på svagdricka, receptet återfinns sist i inlägget. Denna hemkörda dryck blir väldigt långt ifrån alkoholfri, så när jag vill/behöver ha en sådan variant använder jag saft eller alkoholfritt rött vin som jag låter glöggkryddor sjuda i en stund. 

Mest kända varumärket i glöggsammanhang är nog BLOSSA och deras jingel från 1993 är en välbekant melodi för de flesta. Sedan 2003 lanseras varje jul en årgångsglögg med olika smaksättningar.  Det började med pomerans och apelsin och har via bl a lingon & enbär, clementin och Earl Grey & bergamott i år landat på passionsfrukt och hibiskusblomma. Blossa har även ett återkommande sortiment. I detta finns bl a Blossa 1895 som ska vara baserad på det recept från  J.D Grönstedts Vinhandel, varifrån varumärket är sprunget, som är daterat just det året. Då vinerna som används idag inte smakar som dåtidens finns dock vissa smakskillnader. Alkoholhalten är 18% och ½ liter kostar 129 kr på Systembolaget  så drick den med andakt! Och var ute i god tid då den bara återfinns i beställningssortimentet och i begränsad upplaga.

Min hemkörda glögg har ett betydligt lägre literpris än den ovan nämnda. Alkoholhalten är inte helt säkert fastställd och kan även variera en del men ligger troligen runt 15%. Ev. upp mot 20. Med andra ord intas den lämpligen med stor försiktighet. Här nedan är receptet på det som jag kallar för badrumsglögg eftersom den hos oss står och jäser just i badrummet. Garderobsglögg är ett troligen mer känt begrepp, men själv var jag inte sugen på att ha kläder, filtar och sånt med ingrodd glöggdoft så... badrumsglögg it is!

Skaffa dig en stor spann/hink, minst 5 liter. Lägg däri 3 skivade potatisar, 250 g russin, en rejäl bit kanelstång, färsk skalad och grovt tärnad ingefära (en bit motsvarande ungefär en vuxen stortå), ½ paket jäst (i mindre bitar), 1½ kg socker, 2 msk hela nejlikor och 2 msk kardemummakärnor. Blanda detta och tillsätt sedan 1½ liter svagdricka. Rör om väl och tillsätt ytterligare 1½ liter. Rör om igen. 

Täck över med några lager plastfolie som spänns upp med gummiband eller snöre och stick ett tiotal små hål i. Låt sedan jäsa i 4-6 veckor innan du först silar grovt genom en ren handduk eller ett par strumpbyxor  t ex (eller riktig silduk för all del) och sedan filtrerar genom kaffefilter. Det tar lite tid, men är så värt det. Häll upp på flaskor, förvara svalt och mörkt och låt gärna stå till året efter. Eller året efter det 😉. Men den går absolut att dricka direkt också.

Den glögg vi druckit hittills i år är från 2017.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...