lördag, december 07, 2019

Lucka 7: Blandad jul-fakta.


En vecka in på kalendern tröt till slut fantasin och jag kom inte på nåt specifikt luck-ämne. Men lite blandad jul-fakta av varierande viktighetsgrad är kanske inte helt fel?

Vad Disneyfiguren Jan "Janne" Långben egentligen är för typ av varelse diskuteras ofta. Disneys eget svar är att han är en korsning mellan hund och människa. Ursprungligt namn var för övrigt Dippy Dawg men senare bytte han namn till Goofy.

Genom hela 30-talet försökte nazisterna att stjäla julen genom att omforma högtidens symboler och seder så att de passade in i deras ideologi. Det var inte helt enkelt, eftersom festens huvudperson, Jesus, ju egentligen var jude. Det problemet försökte nazisterna komma runt genom att ta bort all kristen symbolik från julen. De kasserade den tyske jultomten, Sankt Nikolas, som brukade komma med julgodis till barnen den 6 december, och ersatte med Oden, vars rötter i nordisk mytologi passade bättre in i den nazistiska världsuppfattningen. De försökte få tyskarna att hänga järnkors i granen i stället för de vanliga stjärnorna i toppen vilket inte blev populärt hos de i sammanhanget tämligen konservativa tyskarna. Nazisterna förbjöd också julkalendrar med bildmotiv, och i stället skulle varje lucka dölja ett nazistiskt slagord.


Adventskransen härrör från 1839 då den tyske teologen Johann Hinrich Wichern introducerade den i sitt missionsarbete. I förhållande till vår tids krans fanns det en skillnad: Wicherns krans hade fyra stora ljus, ett för varje söndag i advent, men även ett antal mindre, röda ljus. De små ljusen varierade i antal, beroende på antalet vardagar från första söndagen i advent till julafton.

Norska forskare har antagit att Rudolfs röda näsa troligen är ett resultat av en parasitinfektion av hans andningsorgan. För självklart behöver vi alla en logisk förklaring till att hans näsa är röd. Att renarna kan flyga, det är en helt annan sak.

I Polen hör det inte till ovanligheten att spindlar eller spindelnät pryder som julgransdekoration. Detta eftersom, enligt legenden, en spindel vävde en filt av spindelnät för Jesusbarnet. I själva verket anser många polacker att spindlar är symboler för godhet och välstånd vid jul.

Kalle Anka har ett mellannamn, åtminstone på engelska. Hans fulla namn är Donald Fauntleroy Duck.

Så, vad ska ni nu göra med denna eventuellt nya ovärderliga kunskap?

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...