torsdag, december 05, 2019

Lucka 5: Julstrumpan.

Infon om ursprunget till seden med en julstrumpan som man hänger upp inför julen med förhoppning att få en julklapp i spretar en del, men de källor jag funnit som känns mest trovärdiga säger att den är sprungen ur en anglosaxisk gåvotradition på 300-talet. (Anglosaxerna var det germanska folk som emigrerade till Storbrittanien.) Något som förvånade mig då jag tyckte det kändes väldigt amerikanskt, men tji fick alltså jag. Men det var inte förrän i början av 1900-talet som denna tradition utvecklades och kom till Sverige och då i begränsad omfattning. Och först några årtionden senare, på 50-60 talet, var julstrumpan där barnen i familjen kunde finna en julklapp på julaftons morgon ett mer utbrett fenomen runt om i stugorna i Sverige.

Traditionellt hängs julstrumporna vid öppna spisen om sådan finnes, där ska tomten sen komma in under natten och lämna en klapp. Exakt hur den korpulente tomten ska kunna komma genom skorstenen och ut genom spisen, och sen tillbaka igen, är en helt annan fråga.

Jag har inget minne av att denna tradition fanns i vårt hem under uppväxten, de minnen jag har av förtida julklappar hänger ihop med att vi skulle resa bort under julhelgen och inte kunde ta allt med oss. Men att jag glömt är absolut en reel möjlighet, kanske kan mamma eller pappa sprida lite ljus över saken? Ja här får vi se ifall de läser min blogg eller ej 😊.

Sonen här hemma får varje år öppna en klapp på morgonen, det är inte alltid den fått plats i strumpan dock 😉.

Julstrumporna är oftast gjorda av någon form av textil. Men undantag finns. För några år sedan kom t ex ett inredningföretag på idén med julstrumpor gjorda av IKEAS blåa kassar. Websidan där man då kunde beställa dem finns dock inte längre, så det är högst osäkert om de fortfarande finns att få tag på. Men den händige kan alltid skapa en själv. En riktigt svensk julstrumpa!



Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...