måndag, oktober 01, 2018

Dagens mat-tips. Nina nina ninana.... ni nana nanina...

Och där blir alla som inte växt upp med Boktipset på TV2 fullständigt övertygade om att jag är gravt störd. Men då rekommenderar jag en snabb googling på Boktipset SVT ...

Men eftersom jag inte längre kan läsa böcker så blir det alltså mat-tips i stället, och idag i form av godaste vegebollarna ever. Eller vegebullar kanske. Eller göttbullar. Kär maträtt har många namn. Såhär ser de i alla fall ut:
Basen är den formbara färsen från Anamma, Guds gåva till vegetarianen och vegetarianens vänner som vill kunna bjuda på käk. Nyckeln sen är obscena mängder riven rå lök. Alltså jättemycket. Gul och eventuellt röd lök som rivits grovt och sen kramats ur, i volym räknat hälften så mycket som färsen. När man blandat ihop det så ska det se ut som att det bara kommer att smaka lök och inget annat. 

Sen behövs det ordentligt med fyr- eller fempeppar och lite extra kryddpeppar, peppardoften ska tydligt kännas och man ska tro att man tagit för mycket. Och sen en ordentlig klick sötstark senap och lite salt innan färssmeten trycks ihop och formas till bollar. Eller bullar. Eller, ja... Gärna ganska små så det blir mycket stekyta per boll. Till stekning rekommenderar jag margarin (vegetabiliskt of course) blandat med lite rapsolja. Och gör man dem till julbordet, vilket jag absolut tycker man ska, så är det ett måste att de är små. Små men naggande goda. Den som liksom jag har dåliga händer rådes att ta hjälp av en assistent för det blir mycket rullande ... 

Sen får jag tipsa om en sak till: fyllda gratinerade potatishalvor.

Sonen som annars bara godtar hasselbackspotatis och pommes tyckte dessa var jättegoda! 

Man halverar potatisar och ugnssteker dem med snittytan nedåt tills de är mjuka inuti. Sen, direkt eller när de svalnat, gröper man ur det mesta av potatisen utan att göra sönder skalet. Potatisen blandas sen med riven "ost" (jag rekommenderar Violife Cheddar eller Original), lite havre- eller sojabaserat alternativ till matlagningsgrädde, strimlad purjolök samt ganska rejält med salt och peppar. Och så fyller man potatishalvorna igen med blandningen.

Såhär långt kan man med fördel förbereda, och så krävs bara en kvart i ugnen på ca 225 grader sen för själva gratineringen. 

Tilläggas kan att potatisarna på fotot tillagats av maken efter instruktioner från mig. Jag vill tro att de varit något vackrare om jag gjort dem 😉, men smaken var det i alla fall inget fel på!

Det sägs att alla goda ting är tre, så jag kör ett mattips till:
Tarteletter med tofuröra. Kanon som del av en kall buffé eller som förrätt.

Röran innehåller följande:
Fint tärnad fast tofu
Äggfri majonäs
Havrefraiche
Hackad dill
Hackad rödlök
Pressad citron
Peppar
Tångcaviar


Själva tarteletterna är köpta färdiga i affär'n Hade jag orkat fixa nåt liknande själv hade jag gjort tunnbrödsskålar i stället, men nu var tanken att vara lite bekväm och dessa fungerade aldeles utmärkt. Och de kostar inte mycket mer än krona/styck.

En liten klyfta lime eller kanske en dillkvist blir pricken över i.

Nå't helt annat: idag ska jag spela bowling igen, med förra helgens totalmisslyckade matchförsök i färskt och skrämmande minne. Men idag är det "bara" korpen, och det har jag fixat tidigare så jag känner mig ändå hyfsat hoppfull, Wish me luck!


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...