söndag, maj 27, 2018

Jag har väl inte direkt vad som kallas gröna fingrar.

I så fall oerhört ljust ljust limegröna eller nå't. Men jag har faktiskt lyckats få vissa saker att växa!

 Till vänster har vi plocksalladen som jag åt det första av i fredags och har sått en andra omgång av. Tydligen hade jag lyckats vattna tillräckligt för den var inte det minsta besk utan både snygg och god 😊.

Överst till höger har vi sockerärtor, ungefär halva beståndet syns på bilden (de växer på båda sidor av spaljén). Jag ser fram emot att kunna gå och plocka fräscha krispiga sockerärtor till salladen eller woken, eller bara "smör"steka och äta med lite flingsalt. Eller kanske i en ljummen färskpotatissallad?
Åh nu blev jag ju hungrig!

Och nederst har vi persilja, den såddes i senaste laget men odlingslådorna behövde ju bli klara först. I alla fall, den har kommit upp en bit och är kanske ätbar till semestern eller nå't 😉. Även om det i princip inte går åt någon sådan här annat än i kalla såser och i tomat- och löksallad. Jag kan inte komma på något mer. Vad sjutton använder man persilja till? Dekoration?
Det som syns i hörnan är förresten den gamla persiljan som räddades innan nya lådorna byggdes.

Morötter måste man ju ha! Till vänster har jag sått en så kallad tidig sort, men det gäller ju att man sår i tid för att den ska bli tidig också. Men, förr eller senare blir det väl klart. Och det är nog lagom att så en andra omgång nu också. Påminn mig imorron eller så!

Jordgubbsplantorna, både de gamla och de nya, verkar må hyfsat förrutom en stackare som nog snart bankar på pärleporten. Om det nu finns någon sådan för växter. De första bären börjar också växa fram, kanske kan det bli egna gubbar till midsommar? Typ varsin i alla fall? 🍓

Det där klena nere till höger ska föreställa dill. Jag kan inte minnas att den brukar vara såhär trög i starten, men det finns kanske en mening med att mitt tålamod testas.
Ännu klenare är för övrigt gräslöken, den är så klen att den inte ens fastnade på foto. Men där har vi en hel del övervintrad som räddats från de gamla odlingarna så vi ska nog klara oss.

Här till vänster har vi en av två olika sorters salladslök. De ser inte mycket ut för världen nu men jag har goda förhoppningar om en fin skörd framöver. Den är ju i alla fall inte död, om man säger så.

Potatisen har maken och sonen satt, så jag ska inte ta åt mig hela äran, men jag har minsann vattnat! Och pratat snällt med den. Så blir det fin egen potatis till midsommarsillen, för den som nu äter sådant, så vill jag faktiskt ha ett rejält tack!

I ett av mina minidrivhus sådde jag tagetes och lobelia. Lobelian kom upp nån millimeter och dog sedan döden, knall och fall. Tagetes, som brukar vara busenkla att driva upp, har det blivit fem ynkliga små plantor av fast det var en evighet sedan de såddes. Jag fattar ingenting ... och högst motvilligt fick jag köpa båda sorterna på blomsterhandeln härom dagen. Men, i mitt andra minidrivhus händer dest desto mer. Det som syns på nedre bilden här är brudslöja och den sådde jag för bara drygt en vecka sedan. En vecka till så är det nog dags att placera ut den i rabatten vid hammocken. Utanför bild har också ett par underblommor, eller det finare mirakelblomster som det tydligen heter på danska, kommit upp. Längst till höger ska det föreställa purjolök, men det kan vi prata om en annan dag 😐.

Nytt för i år är att jag har en chili-planta. Jag köpte den liten och klen och nu har den växt sig betydligt stabilare, men jag ser ingen tillstymmelse till vad som ska bli själva chilifrukten. Jag får nog läsa på lite, se vad som är rimligt att förvänta sig. Jag har också för första gången sått timjan från frö, både i kruka och i en av sålådorna. Spännande.

Igår låg jag i sängen i princip hela dagen med undagtag för när det var dags för middag. Idag har jag varit uppe och ute och rört mig lite, väldigt lite. Gått som längst 250 meter i stöten och fixat en macka och sådant smått.  Men jag kan i alla fall ligga och titta ut på den höga krukan som äntligen fått inneboende.
Tänk er att ni just haft maginfluensa och inte fått behålla någon näring på flera dagar, ungefär så känns min kropp idag. Inget ovanligt för oss med ME när vi övertrasserat energikontot, men det var ganska länge sedan jag kände så, jag hade nästan förträngt hur det var. Visst har jag jag haft dåliga ME-dagar de senaste månaderna också, bland annat igår då, men då har jag mest varit "bara" jäkligt och onormalt trött och slut. Idag känns kroppen inte bara trött utan sjuk liksom.

Idag är det förresten officiell EFIT-dag, och hittills har jag kommit ihåg att ta Ett Foto I Timmen. Imponerande, inte sant? Resultatet kommer här på bloggen någon gång innan midsommar eller så...

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...