söndag, februari 11, 2018

Mera Mello.

Det måste bo en liten självplågare i mig för trots att gårdagens Melodifestivalsdeltävling var ännu sämre än förra så såg jag hela från start till slut. När jag väl hittat en ställning som ryggen godtog så stannade jag där tills jag behövde uträtta vissa mänskliga behov, om man så säger, och inget intressantare visades på andra kanaler (vilket säger en hel del).  Så, det blev så. Tur för er, nu kan ni ju få en rejäl recension! Inkl betyg utifrån skalan 1 till 5.

SHUFFLA - Samir & Viktor. Simons favorit. Han skulle nog förvisso gilla det oavsett vad grabbarna ställde upp med för låt, han tycker om dem helt enkelt. Och sett ur hans ögon kan jag förstå det... Vad tyckte mina öron då? Tja. Alltså det är ju en glad låt, det måste man säga. Och jag gillade balkan-saxofonen. Men annars så, nja... Det är inte min grej, och jag tillhör väl inte direkt målgruppen heller. Utan målgruppen är nog främst just det yngre gardet som till stora delar bryr sig till 90% om artisterna och 10% åt låten de framför, ungefär. Så mot bakgrund av det, och den klena konkurrensen, är jag inte förvånad över att bidraget gick till final. Men bra kan jag inte påstå att det var.
Betyg: 1 med viss liten mersmak.

ALLTING SOM VI SA - Ida Redig. Jag höll på att riva hål i hårbotten grubblandes över vem sjutton det är hon låter exakt som. Till slut fick jag se det på någon annans facebook-logg och javisst, Veronica Maggio var det jag letade i minnet efter. Eftersom jag då inte gillar Veronica Maggio särskilt mycket så är det väl inte så konstigt att jag inte gillade denna låten heller. Även om refrängen hade vissa kvaliteter. Det kan vara lite svårt att ge ett vettigt omdöme till en låt när musikgenren inte tilltalar en så jag har lyssnat på denna en gång till för att se om jag missat nåt men nej, jag tycker inte den är bra komponerad och texten är för banal och klichéartad.
Betyg: 1.

DET FINNS EN VÄG - Jonas Gardell. Jag gillar Jonas. Och jag vill gilla detta. Och visst, jag tycker om texten. Både budskapet och sättet han för fram det på. Men det blir liksom ingen låt direkt. Och det lyfter inte och blir pampigt a la Aldrig ska jag sluta älska dig även om att man tydligt försöker, texten kommer inte till sin rätt för att det helt enkelt blir tråkigt. Synd. En annan artist och en delvis annan melodi skulle behövts, trots att ingen mindre än Calle Kindbom är inblandad.
Betyg: svag 2:a, enbart tack vare texten.

IN MY CABANA - Margaret. Här har vi nog deltävlingens proffsigaste artist och en småtrevlig låt där vår lokala förmåga Anderz Wrethov finns bland låtskrivarna. Men det känns egentligen som att den är ett år för sen, för denna typen av låtar har haft ett uppsving de senaste åren (inte just i Mello-sammanhang utan generellt), bland annat i form av låten Havana som denna låtens skapare nog lyssnat lite väl mycket på, och börjar nog bli lite uttjatade faktiskt. Men, potential till att bli flitigt spelad på radion i sommar har den allt.
Betyg: stark 2:a. Hade kunnat nå en svag 3:a om den inte varit lite väl lik den där Havana...

TITTA VI FLYGER - Stiko Per Larsson. När jag läser om denna snubben verkar det som om jag borde ha hört talas om honom förr. Men nej, det har jag lyckats undvika. Låten har tydligen han och en annan okänd snubbe skrivit. Resultatet: en låt jag inte begriper mig på. Alls. Jag vet inte mer vad jag ska säga. Kanske hade jag begripit något om sammanhanget varit ett annan, om arenan varit någon annan, om årtiondet varit ett annat. Men nu sitter jag här som ett stort frågetecken bara.
Betyg: 1, bara för att 0 inte existerar på min skala.

SONGBURNING - Mimi Werner. Här fanns en låt med stor potential känner jag. Men valet av artist var inte det bästa, om än förståligt då Mimi och pappa Göran skrivit låten (med inblandning av ett par andra), så det blev inte alls så bra som det kunnat bli. Alltså sjunga kan hon, men tonerna och melodin låg inte helt rätt för henne tycker jag. Jag tänker mig Wiktoria vid mikrofonen, t ex. Men ändå, en ganska stark låt och framför allt då refrängen även om den känns lite 2009 eller så med sina trummor.
Betyg: svag 3:a, för i det stora hela är detta bättre än In my cabana. Men den är riktigt svag alltså den där 3:an...

LAST BREATH - Liamoo. Kvällens bästa. Väldigt stark refräng och stabil artist. Och jag har i sak inget emot rappade verser men det känns som om det var lite för mycket av den varan här i relation till sången. Det är nog det enda jag konkreta har att invända, kanske utöver lite önödigt "oooh ooh oooh"-ande mot slutet. Ingen fullträff, men bäst hittills i år. Min favorit.
Betyg: 4.

Så nu vet ni 😊

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...