onsdag, december 13, 2017

Lucka 13: Lucia

Luciamorgon i sÀngen
🕯 I morse sĂ„g jag för första gĂ„ngen pĂ„ mĂ„nga Ă„r Lucia pĂ„ TV. TyvĂ€rr verkar jag ha blivit allergisk mot det ocksĂ„ för i slutet började ögonen bli vĂ€ldigt fuktiga... 😌.

Att kvinnan vi firar som Sankta Lucia föddes pÄ Sicilien, blev martyr och vördas som helgon har nog de flesta koll pÄ. Och de som kollat i min kalender tidigare Är kanske t o m minns berÀttelsen om Herodes stallknekt Stefanos som sedan blev kristen martyr under namnet Sankt Stefan och till slut i vÄra sÄnger förvandlades till Staffan StalledrÀng. Men vet ni varför vi firar Lucia just 13 december? Och sedan hur lÀnge? Jag vet, om inte mina kÀllor ljuger alltsÄ. Enligt dem sÄ spreds berÀttelsen om Sankta Lucia hit pÄ 1200-talet, natten till 13 december rÀknades vid den tiden som Ärets lÀngsta och mörkaste. Och samtidigt som den natten var extra farlig dÄ dÄ alla djur kunde tala och onda krafter verkade, bland annat en ridande kvinnogestalt vid namn Lussi, behövdes ljus och fest. PÄ 1300-talet kopplas det sicilianska helgonet till den sÄ kallade Lussinatta och sedan dess firar vi helt enkelt Lucia just 13 december. Klart som korvspad, inte sant?

VÄrt "moderna" (ja allt Àr ju relativt) har dock inte mer Àn drygt hundra Är pÄ nacken med undantag av nÄgon enstaka lokal förekomst. DÄ spreds traditionen med en flicka i vit sÀrk och med ljus i hÄret, troligen inspirerad av en tysk sed nÀr en flicka klÀdd som Jesus ersatte den julklappsbÀrande Sankt Nikolaus. 1927 utlyste Stockholms Dagblad den första LuciatÀvlingen och firandet blev folkligt pÄ riktigt. Nu Àr Lucia en av de frÀmsta symblerna för Sverige i ett internationellt perspektiv, och dÄ firandet Àr ett viktigt band till hemlandet för mÄnga som flyttar till andra lÀnder börjar det ocksÄ sÄ smÄtt dyka upp Lucior lite hÀr och dÀr i vÀrlden.
What´s up med stjĂ€rngossarna dĂ„? Jo redan i den tidiga kristna kyrkan uppstod sĂ„ kallade stjĂ€rngossespel, en form av dramatisering dĂ€r de tre vise mĂ€nnen hade en framtrĂ€dande roll. Och dessa hade i spelen pĂ„ sig spetsiga hattar med accosiationer till magernas huvudbonad i antika Babylon.

Under 1800-talets början började man i Sverige integrera stjÀrngossespelen i den sÄ kallade Staffansritten pÄ annandag jul. Och nÀr historien om Staffan StalledrÀng slogs ihop med vÄrt Luciafirande hÀngde stjÀrngossarna helt enkelt med.


Idag 13 december har, föga förvÄnande, Lucia namnsdag. Hon delade den tidigare med bÄde Lisen och Lisette men de blev minsann bortplockade 1993. Konventionen om rÀttigheter för personer med funktionshinder undertecknades av FN detta datum 2006.


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag fĂ„r vĂ€l bli klar med detta Ă€mnet nu nĂ€r vi gĂ„r in i adventstiden och det snart Ă€r jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...