tisdag, december 12, 2017

Lucka 12: julens blommor

Varför finns det hyacinter i vart och varannat hushåll denna delen av året? Vad är grejen med julstjärnan egentligen? Hur hanterar man bäst sin amaryllis? Och vilka andra blommor förknippas med tiden kring jul? Så många frågor, så lite svar. Tills nu...

Hyacinten härstammar från länderna kring Medelhavets östra del och odlades redan under medeltiden. Namnet kommer från myten om att Apollon dödade kungasonen Hyakintos från Sparta med ett diskuskast som hamnade helt tokigt och blev då så ledsen att han lät en blomma växa upp just på platsen där Hyakinthos blod droppat. Det låter väl... hmm, logiskt...
Varför har vi då hyacinter här runt jul? Det är en befogad fråga, i synnerhet då den klassas som vårblomma i övriga Europa. Jag har inte lyckats få den frågan besvarad tyvärr, men tydligen kom blommorna hit under 1600-talet. Och en sak jag inte visste men gör nu är att de lökar man vanligen kan köpa i butik har tagit minst 5 år att driva fram.
Hyacinter är dock portförbjudna i detta hem p g a allergi. Allergi hos mig, såklart. Huvudvärken och klådan kommer som ett brev på posten så fort blomman är det minsta lilla utslagen. De är också klassade av Astma- och allergiförbundet som en av de värsta doftallergiväxterna. Synd, för de är tjusiga!















Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexico där den växer som buske som kan bli flera meter hög. Den ansågs helig och skyddades väl men några sticklingar blev ändå utsmugglade runt 1830, och på 1900-talet började den marknadsföras i form av krukväxt i Europa. Nu är den en av våra mest sålda sådana. De återfinns dock inte heller i detta hem, av samma orsak som hyacinten fast i lindrigare grad.
Vet ni att de färgglada bladen inte är en blomma utan helt enkelt... blad? Blad som kallas högblad och som i naturen lockar insekterna till att pollinera växterna. Blommorna är i stället de små gula knapparna som finns i blommans mitt. 

Amaryllis tål jag! Än så länge. Dock har vi ingen i år av okänd anledning, annars brukar jag göra någon form av arrangemang kring den med mossa/lav, sisal o s v och ev. en ljusslinga runt krukan t ex. 
Amaryllis anses vara en lättskött blomma, får man hem en lök i början av december ska man vattna sparsamt om man inte tvunget vill ha en riktigt hög en (som blir tung och kräver extra stabilitet i krukan). Vattnar man mer så växter stjälkarna förvisso mer men det påskyndar inte själva blomningen. Blomman tål mycket ljus men fixar även att stå lite mer halvdunkelt en bit in i rummet. När blommorna börjar vissna kan man klippa av den stängeln långt ner och få se nya komma upp.
Man kan även köpa amaryllis som snittblomma, men då krävs det gott om vatten och hållbarbeten är begränsad som en vanlig bukett.


Andra vanliga blommor i de svenska hemmen såhär års är azalean vars luftförbättrande egenskaper är extra välkomna under vinterhalvåret då vi vistas mycket inomhus med stängda dörrar, järnek som egentligen är en vintergrön buske (alt. ett träd) men som i mindre format är vanliga i blomsterarrangemang i kruka kring jul samt julbegonian som oftast har mörkt rosa eller vita blommor.
Idag 12 december är det Kenyas nationaldag och även dagen före Luciadagen vilket innebär lussevakor/Luciavakor. Mer om det i morgondagens lucka. Alexander och Alexis har namnsdag och skådespelaren Peter Haber fyller 65. Dessutom är det idag Julstjärnans dag. Passande va?

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...