torsdag, december 14, 2017

Lucka 14: Julgranen.

Ni har hört det förrut, jag vet, men jag är alltså allergisk mot gran. Rent fysiskt alltså. Men jag är också mentalt allergisk, så att säga, mot för tidigt klädda sådana. Vår "riktiga" gran kläs vanligtvis runt skolavslutningen.


Som varandes juldiktator styr jag över julgransklädseln det med järnhand, och är glad att sonen inte dragit hem med en massa egengjort pynt och velat ha det i 😱. Min (eller vår, men alltså, egentligen...) har skiftat i färgskala under åren, det har bland annat varit lila + guld, blått + silver, brunt + guld, ibland faktiskt rött 😊.  Jag har även svarta julgranskulor men dessa är ännu oanvända. Förra året gällde vitt + silver och så blir det i år också, och i relativt sparsam omfattning. Ingen Disney-gran i vårt hem alltså med så mycket pynt i olika färger att två jordekorrar kan gömma sig, men jag har inget emot dem hos andra. Bäst att tillägga kanske 😊.





De första julgranarna här i Skandinavien placerades runt huset i midvintertid och kallades julruskor. Tanken var att hålla onda andar borta och bevara hoppet om vårens återkomst. Första dokumentationen om en inomhusgran i Sverige är från 1741 men det dröjde till 1800-talets andra halva innan de blev vanliga utanför de rikare hemmen och större godsen. Pynten bestod ursprungligen mycket av halmslöjd, frukt och konfekt samt levande ljus, därefter började man bland annat importera glaskulor från Tyskland och blanda upp med t ex flaggor och smällkarameller. Omkring 1930 fanns elektrisk julgransbelysing till priser som andra än de allra rikaste hade råd med, men den första elljusslingan sägs ha skapats i New York redan några år efter att Thomas Edison visat upp sin första fungerande glödlampa (vilket skedde 1879).

Vad har ni i toppen av er gran? Spira, stjärna eller något helt annat? Kanske inget alls? Spiran ska i alla fall symbolisera Odens spjut, Gungner, och stjärnan helt enkelt Betlehemsstjärnan som enligt evangelisten Matteus lyste över stallet där Jesus föddes och ledde de vise männen dit.


På tal om pynt så förekommer en spindel tydligen ofta bland pyntet  i ukrainska julgranar, och ett spindelnät i granen på julaftons morgon sägs bringa lycka. Spindlar och spindelnät är för ukrainaren ungefär vad fyrklövern är för oss.

Jag hoppar nog över spindelpynten. Förrutom att jag inte är ukrainare så tycker jag verkligen genuint illa om spindlar. Däremot kommer det att bo några fåglar i min gran i år, av ingen annan anledning än att de är söta.





Idag 14 december har Sten och Sixten namnsdag och detta datum 1911 når Roald Amundsen och hans expedition Sydpolen. Av någon anledning är det idag Internationella ap-dagen, och det är 10 dagar till julafton!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...