måndag, december 11, 2017

Lucka 11: julbaket.

Jag vet inte vad som har hänt med mig riktigt. Hör här: Jag har den senaste tiden bakat flera gånger! Frivilligt!! Och jag tycker faktiskt att det har blivit bra också. Inte "wow det var den godaste kakan jag ätit"-bra, men bra...


Jag är såklart inte ensam, det bakas ganska flitigt i stugorna före och runt jul även om mycket nu går att köpa färdigt i affärerna. Det är inte bara lussekatter och pepparkakor utan även traditionella bakverk som struvor, klenäter, mandelmusslor och saffransskorpor blandat med mer moderna påhitt som pepparkakscheesecake och saffranscupcakes bland annat.

Struvor är en sorts friterad lätt luftig kaka som får sin form av speciella struvjärn och doppas i socker. Undertecknad har faktiskt aldrig ätit någon sådan, någonsinn. Klenäter, eller klenor, har jag dock ätit. De bakas till skillnad från struvorna på en elastisk deg som sedan kavlas, skärs ut och vrids för att få sin klassiska form. Även dessa doppas i eller beströs med socker och ibland kanel. Namnet sägs härstamma från ordet klenod, det är dock osäkert om det syftar på smaken eller utseendet 😉. Det påstås också att klenor främst äts i södra delen av vårt land och att de i övrigt är ovanliga på konditorierna, jag får kanske göra en liten undersökning bland mina facebookvänner och se om jag kan styrka eller försvaga den uppgiften?

Mandelmusslor är små spröda formar av mördeg som klassiskt innehåller både sötmandel och bittermandel. De äts ofta fyllda med vispad grädde och sylt.

Ingen av dessa tre har jag bakat. Men, jag har gjort en himla god cheesecake. Och den är t o m delvis egenhändigt framexperimenterad efter att jag blandat och gett från flera olika vegetariska och icke-vegetariska recept. Här är mitt tips på helt animaliefri sötsyrlig pepparkakscheesecake med citron och varm choklad:

Botten:
200 g pepparkakor
50 g digestivekex
100 g vegetabiliskt margarin
Mixa kakorna fint. Smält margarinet och blanda med kaksmulorna. Häll i en form med lösagbar kant, tryck till ordentligt och grädda ca 10 minuter på 175 grader. Låt svalna.

Strö lite hackad choklad eller pepparkakssmulor över
kakan innan servering.

Fyllning:
2 dl Oatly iMat "som matlagningsgrädde"
2 dl gelésocker multi
150 g (mjölkfri) vit choklad
300 g Oatly påMackan eller annan vegetabilisk variant av cream cheese
1½ msk pressad citron
Rör ihop gelésocker och iMat, koka upp och låt koka ½ minut. Tag bort från värmen. Hacka chokladen grovt och låt den smälta i gräddblandningen under omrörning. Blanda sedan slätt med övriga ingredienser. Häll blandningen över botten. Ställ kallt, ev. i frysen en stund först.




Jag har också gjort en saffranskladdkaka med vit choklad. Där tog jag mitt favoritrecept på kladdkaka helt enkelt, uteslöt kakaon och ersatte med 1 kuvert saffran, tillsatte lite vit choklad och minskade något på sockret. Den serverade jag med lingongrädde, men tyckte nog kakan var godast utan faktiskt. Och kladdig blev den, jag tog ut den ur ugnen när den fortfarande var väldigt kladdig och stoppade den sedan i frysen en timme. Det blev perfekt, kletigare i mitten dock dit chokladen mest letat sig.

Man kan såklart utesluta chokladen om man vill, då blir kakan mindre söt och antagligen en jämnare konsistens.

Nu ska jag nog stanna där vad gäller baket, jag lär få tillräckligt av det när jag ska förbereda för julfesten i januari och baka så det fungerar för alla oavsett allergi o s v 😊.


Idag den 11 december har Daniel och Daniela namnsdag och Burkina Faso nationaldag. Unicef, FNs barnfond, grundas detta datum 1946. Ingen mindre än Nikki Sixx fyller 59 år idag. Rock on!! Och om 3 veckor är vi inne i år 2018! 😱

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...