onsdag, november 22, 2017

Nu ska jag svära i kyrkan.

Även om jag själv (än) inte haft några egentliga problem med Försäkringskassan så är jag inte blind för att de emellanåt fattar ofattbara beslut, att det är orimligt att deras läkare som aldrig träffat den enskilde personen enbart p g a ett väldigt begränsat underlag har vetorätt över läkare som undersökt, utrett och lärt känna personen och att enskilda handläggare verkar ha drabbats av nån form av maktgalenhet som de utnyttjar fel. Men, jag har också läst tillräckligt mycket för att förstå att FÖRSÄKRINGSKASSAN GÖR INTE ALLTID FEL när de nekar sökt ersättning. Faktiskt.

Ta t ex personen som efter mer än ett halvårs sjukskrivning på halvtid nu fått besked på att sjukpenning bara är beviljat en månad till och som genast får en massa "oh stackars dig", "FK är fan inte kloka!", "den handläggaren borde skämmas!"o s v som svar. Men, personen i fråga bedöms av både läkare och sig själv ha full arbetsförmåga med andra arbetsuppgifter än ens tidigare och nu har arbetsgivaren fått en månad på sig att se över vilka sådana uppgifter som kan ges. Finns inga sådana får personen skriva in sig på arbetsförmedlingen och söka efter ett sådant jobb. Ja eller på egen "bekostnad" nöja sig med att jobba halvtid och den lönen det ger. Med andra ord: handläggaren agerar helt utifrån det regelverk som finns, och som varken beslutats av henne/honom eller av Försäkringskassan ö h t, eftersom ens arbetsförmåga efter 180 dagar ska prövas mot hela arbetsmarknaden (om man inte antas kunna återfå arbetsförågan hos ord. arbetsgivare inom 365 dagar). Och nog är det väl t o m både logiskt och rimligt att man inte hur länge som helst kan få sjukpenning för att man inte kan utföra sitt tidigare jobb när man faktiskt kan utföra något annat?

Eller personen som sökt sjukersättning, något man kan vara berättigad till om ens arbetsförmåga bedöms nedsatt stadigvarande, för överskådlig tid, men nekats och då uppmanas att gå ut i media för det är ju fruktansvärt hur Försäkringskassan kan behandla folk! Men, grejen är att i det medicinska utlåtande FK har att utgå från framgår inte på vad sätt arbetsförmågan bedöms nedsatt även i framtiden utan bara varför den är det just nu, så om någon gjort fel ö h t så är det läkaren. Inte FK som tagit ett korrekt beslut utifrån det underlag de har.

Det är bara två av ganska många exempel jag stött på. Som sagt, FK gör absolut en del fel. Tveklöst. Men att sätta likhetstecken mellan avslag från FK och felaktigt agerande av FK är också fel, en del avslag är helt korrekta och utan större insyn i de enskilda fallen vet vi i regel faktiskt inte vilket.

På tal om kyrkan så har årets första (?) julbråk uppstått och det är ICAs julkalender som ligger till grund för det. De har nämligen i motivet med ett uppdukat julbord inkluderat både människor helt utan religiösa tecken och människor med sådana, bland annat en kvinna i hijab (d v s delvis täckande slöja, ej för ansiktet). Och hijaben får en del att se rött. Det är att trampa på svenska traditioner, ICA borde skämmad, islam har inget med julen att göra och muslimer i en julkalender är grund för bojkott av matvarukedjan, och så vidare. Ja, då var vi där igen... I vanliga fall har genomsnittssvenssons julfirande väldigt lite med religion att göra, de flesta ger blanka fasen i kristna traditioner och många är oerhört tydliga med att de absolut inte är kristna eller troende ö h t. Men så fort någon annan religion än kristendomen dyker upp och syns så är det plötsligt oerhört viktigt. Men kom igen, hur knyter svensson sin skinka, brunkål, vörtbröd och julmust till kristendomen egentligen? Hur många svenssons skänker Jesu födelse en tanke när de öppnar sina klappar? Så problemet med att även muslimer, vars religion faktiskt har Jesus som viktig profet, omsluts och omfattas av julbordet på ICAs kalender är... vadå? "Jomen de äter ju inte skinka" är ett till lika delar lustigt som dumt argument, det gör bl a inte jag heller. Och jag är, hör och häpna, kristen!

Det är ju ett tag kvar ännu till 1 advent, men det är dags att börja förbereda lite. Kvällen före är vi dessutom inte hemma och vem vet hur vädret beter sig på dagen? Så jag har vänligt men bestämt beordrat maken att fixa ute-slingorna redan nu till helgen. Nej de ska inte tändas, för jösse namn, men hängas/läggas/sättas på plats. Redo och väntande. Jag själv ska försöka fixa med ljusarrangemang och sådant här inne, datumljuset t ex ska ju faktiskt tändas redan nästa fredag.

En försmak av julen får jag dock denna fredag. Då är det jobbets årliga julfest och för mig blir det lite av sista kvällen med gänget. Nästa gång det vankas fest, innan sommaren, är jag ev. inte anställd ö h t. Så det är med blandade känslor jag tagit beslutet att gå på fredag, men jag hade nog ångrat mig om jag inte gjort det. Och kanske leks det några av de roliga lekar vi får tips om här?

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...