söndag, mars 19, 2017

Kottar och gräs.

Det är väl vad en vegan äter?

OK, om ni inte sett en viss filmsnutt där en känd vloggare bemöter diverse mer eller mindre dumma frågor om vegetarisk kost så fattar ni väl inte, men absolut finns det en hel del lustiga idéer om hur man äter om man väljer bort animaliska livsmedel.

Jag är ju inte vegan utan "bara" lakto-ovo-vegetarian men jag äter mer och mer helvegetariskt. Alltså helt utan animalier, utan även mejeriprodukter och ägg. Åtminstone hälften av mina måltider på senare tid har varit helt utan ingredienser med animaliskt ursprung. Så himla mycket kottar och gräs har det dock inte blivit. Inget alls, faktiskt. 

Jag ämnar inte moralisera eller propagera på något sätt, men kan jag inspirera så är det kanon. Så här följer lite av det jag käkat senaste veckorna. 


Quesadillas med sallad och tomatsalsa.

Stekt tofu med wokade grönsaker och aioli.

Tacogratäng med sallad.

Linssallad med vitlöksbröd och vitlökssås.

Nötter och choklad med apelsin och mandel
till mellanmål.

Sojayoghurt med hallonsylt och müsli
till frukost

Tofu stroganoff.
Plättar, helt enkelt.

Het linssoppa med "ost"-toast.
Ett litet urval bara. Inte så himla konstigt käk va? Och inte så värst mycket kottar och gräs 🌲.

Det var ju förresten ett bra tag sedan jag bloggade senast. För en gångs skull har min tystnad inte berott på att det inte funnits saker att skriva om, utan jag har dels inte haft orken och dels så hade det blivit ännu mindre intressant för de flesta av er att läsa. Men, jag kan i alla fall berätta att jag fått två hjälpmedel som jag redan känt kan göra stor nytta för mig här hemma. Dels en duschstol, så att jag slipper jobba med händerna ovanför axlarna (hårtvätt alltså) samtidigt som jag står upp. Det var rena fröjden att komma ut därifrån ren och fräsch utan att vara helt svag och matt i kroppen. Och dels ett elektriskt ryggstöd till sängen som höjer och sänker huvudänden. Jag kan halvligga bekvämt när jag har mina skov då jag är rätt utslagen och ändå vara "med" så att säga, jag belastar de dåliga händerna och axlarna mindre när jag reser mig från sängen med höjd huvudände och jag kan hitta en bra sovställning de gånger jag p g a värkens placering inte sover på mage.

Allergiutredningen går framåt också. Om några veckor ska jag till Lund igen och bli utsatt för penicillin för att se om det inte kan vara så att den allergin vuxit bort. Skulle det vara så kan det ju underlätta mycket. Nästa steg sen blir nog att kolla om jag inte trots allt tål jordgubbar. Hoppas kan man! Och hoppas gör jag 🍓


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...