söndag, december 18, 2016

Lucka 18: När fjärde ljuset brinner...

... vi hämtar julegran. Stämmer bra det, maken hämtade idag in granen från garaget, plockade upp den från sin kartong och monterade ihop den. Den ska inte kläs förrän på onsdag, skolavslutningsdagen, men eftersom han kommer hem sent imorron och inte alls på tisdag så fick den komma in i stugvärmen redan idag. Nu är det mest spännande att se hur han ska lösa det elektriska... placeringen av granen är nog sämsta tänkbara i förhållande till vägguttag och dörröppningar. Men, vad gör man inte för konsten?

Och alla barnen räknar da'n före da'n före da'n före da'n före da'n före da'n före doppareda'n. Blev det rätt nu? Det är ju den längsta möjliga tiden från 4:e advent till julafton i år. Sonen här har inte startat den nedräkningen än, han har fokus på jullovets början i stället. Närmare bestämt ca kl 10 på onsdag förmiddag. Då hade jag egentligen tänkt plocka upp honom och ta en fika på sta'n men hade glömt bort att jag har tandläkartid då. Så jag får köpa med mig fika hem i stället och får förhoppningsvis sen hjälp med julgransklädsen så maken kan komma hem på kvällen till ett julfint hus.

Så i lucka 18 finner vi, väldigt otippat, 4:e advent!

När fjärde ljuset (samt datumljuset) brinner...

På temat "man kan aldrig ha för många ljusslingor".
Lite julbordsprovkörning har det också blivit idag, Jag har tidigare tyckt att rotsaksgratäng på havregrädde (jag hade ju tänkt mig så mycket helvegetariskt som möjligt på julbordet i år) blivit lite grynig. Det har inte skadat smaken men sett lite trist ut. Nu provade jag ett alternativt tillvägagångssätt och det blev bra! Så jag delar med mig till er, snäll som jag är. Ja av receptet alltså. Själva gratängen åt vi upp till middagen.

Skär potatis och morot i tjocka stavar (eller tunna för all del men det blir jobbigare 😉). Lägg i en kastrull. Eller gryta. Whatever.

Häll på Oatleys iMat havregrädde (eller annan variant om ni så föredrar) så att det nästan täcker. Salta och peppra rikligt.

Koka upp och låt puttra på medelvärme tills morötter och potatis är nästan mjuka. 
Eller så testar ni att stormkoka det hela men jag tror inte bränd havregrädde smakar bättre än vanlig, så jag rekommenderar ändå lite lugn och ro och tålamod.

Blanda då ner strimlad lök och tunt strimlad palsternacka, om ni vill även t ex rotselleri. Eller kålrot. Eller båda, jag kan ändå inte hålla reda på vilket som är vilket utan måste kolla upp varenda gång jag ska använda något av det.
 Nu kan det se lite för torrt ut men tänk då på att mycket av vätskan redan kokt in så det ska inte vara en massa extra vätska kvar. Häll upp i ugnsfast form. Skiva eller klicka över mjölkfritt margarin och strö över lite ströbröd (kan absolut uteslutas, inget tvång här).

In i ugnen på 225 grader. Efter ungefär en kvart är det klart!

Jag och maken avnjöt gratängen till middag ihop med vegetariska bollar, senap och grönsaker. Och en öl... Varsin...

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...