tisdag, juli 12, 2016

Sent ska syndaren vakna.

På det som vi kallar framsidan men vissa skumma typer kallar baksidan, jag pratar om den sida av huset som är mot gatan, har vi en ganska smal tomtremsa. En "välkommen-trädgård" som jag kallar det som egentligen inte används mer än till att just välkomna folk samt göra så att huset inte kommer för nära gatan ;-) Ja förrutom den bit då som fått bli p-plats åt min lille bil.

Den där tomtremsan har jag länge sett som gatans skamfläck. Skitful och ingen ordning på någonting, och jag har suckat över den i typ tio år. Men vi har inte kunnat komma överens om vad vi skulle hitta på riktigt... Till slut, för någon månad sedan, fick jag nog. Nu räcker det! Jag bestämmer! Och efter ytterligare en månad: Jag påbörjar! Och sen får maken bistå med de delar jag inte fixar, vare sig han vill eller ej. Och banne mig, nu kan man faktiskt ana slutet...

Såhär var det från början:
En totalt förvuxen ginst-buske på vardera sidan av entrén. Stenbumlingar med massor av ogräs mellan. Och rabatter med snedvuxna hortensior, skumt placerade lökväxter och en herrans massa ogräs.

Första steget blev att få bort ginsten. Jag klippte ner dem såpass mycket att maken sedan kunde få upp resten med rötterna. När det var dags för nr 2 hade den gått i blom och humlorna blev INTE glada på mig. Sorry!
Ansning av buske pågår ;-)
Och så togs en del lökar om hand :-D
Steg två bestod av att flytta hortensiorna till annan plats i trädgården. Och "annan plats" i detta fallet var rabatten bakom hammocken, före detta perennrabatten som nu alltså behövde rensas. Och eftersom den rensningen tog tid så dröjde det också ett bra tag innan hortensiorna kunde grävas upp. Men, till slut så! Till slut kunde vi börja med steg 3. Idiotsteget: gräva loss och flytta stenbumlingarna!


Jag började... och fixade drygt 20 stenar. Sen fick faktiskt maken ta över till större delen ;-) I skrivande stund har vi fått bort alla stenarna på västra sidan av entrén, den största delen, och påbörjat den östra. Så, det tar sig. En del av stenarna ska vi placera på andra ställen, men det mesta vill vi bli av med och hoppas att nån vi känner vill komma och hämta.

Gratis gratis! Det finns fler.
Egentligen tänkte jag vänta med att köpa blommor tills allt underlag och så blivit klart men det såg så himla trist ut så jag ändrade planen och stack iväg på en inköpsrunda. Mycket vintergrönt blev det som ska hållas i lagom storlek med hjälp av saxen, främst buxbom och olika sorters benved, och så lite sommarblommor. Nu ser det lite lustigt ut, krukorna passar inte in egentligen, men det hade varit ännu fulare om det varit helt tomt.
Så, steg 5 blev steg 4. Nya växter alltså.

Det som återstår nu snart 4 veckor efter starten efter att resterande stenbumlingar tagits bort är alltså steg 4 som blev steg 5, nämligen att lägga markduk och ösa på sten. Igen. Fast betydligt mindre sten än hittills ;-), typ 20-25 mm, i ljusgrå/vit färg. Huset ska nämligen målas i en grafitgrå färg så småningom, förrutom trädetaljer och sånt som ska fortsätta vara vita, så även om allt inte passar ihop nu direkt så ska det förhoppningsvis göra det inom ett par månader.

Fortsättning följer, och ni är sååååå spända. Visst?

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...