tisdag, februari 12, 2013

Ölprovning på Alla Hjärtans Dag...

... läste jag som hastigast om på stället där allt viktigt händer. D v s facebook. Och det lades fram som nå't oromantiskt. Men jag tyckte det lät ganska romantiskt jag ;-) OM vi nu skulle firat Alla Hjärtans Dag hade Peter gärna fått ta mig på en sån provning. Eller vinprovning om han hellre velat.

Vi har haft en egen liten ölprovning här hemma. Den andra i ordningen, den första har ett drygt år på nacken och handlade om jul-öl. Temat för denna gången, förrutom öl då, var... Alkoholfritt! Spännande, inte sant? Jomen det är lite kul att utbudet av alkoholfri öl har ökat, det kan vara lite kuligare än läsk och saft liksom. Och till skillnad från rödvin så finns det några helt okej alkoholfria ölsorter. Panelen bestod av mig och Peter och vi provsmakade och jämförde 6 sorter. Här följer våra omdömen.

Nummer 1: Mariestad. Deras starköl har vi delade uppfattningar om, jag tycker om den medans Peter tycker den är lite för besk. Om den alkoholfria hade vi en mer samlad uppfattning. Jag tyckte den luktade vinbär, smakade vinbär och absolut inte öl, och drack inte ens upp det jag hade i glaset. Peter tyckte den luktade vindruva, smakade vinbär, och åtminstone hade karaktär men inte var det öl-karaktär inte...

Nummer 2: NorrlandsGuld. Även här var vi ganska överens. Vi tyckte båda att den var vattnig, ungefär som om folköl spätts ut med vatten. Peter tyckte dock att eftersmaken, som kom ganska sent, hade en hyfsad beska.

Nummer 3: Staropramen. Bäst hittills enligt oss båda. "Åt öl-hållet men för lite kolsyra" sa Peter. "Ganska menlös, en kraftigare variant av NorrlandsGulden men bra törstsläckare" sa jag.


















Nummer 4: Clausthaler. Denna har vi druckit flera gånger förr och tyckt var helt okej. Och jämfört med nummer 1-3 var det också denna som gav starkast öl-känsla. Lite mer beska än många vanliga ölsorter. Skulle vi druckit denna utan att veta vad det var hade vi inte misstänkt att den var alkoholfri.

Nummer 5: Erdinger Weissbrau. "Läskeblask, mest skum" var Peters omdöme. "Smakar ö h t inte öl, helt värdelös" var mitt inte heller här drack jag upp det jag hällt upp.

Nummer 6: Crocodile Lager Beer. "Inte så dum" tyckte vi båda. Bra törstsläckare.


















Slutkläm: För den som gillar riktigt ljus öl är nog Crocodile bäst av de vi provat, medans Clausthaler är grejen för den som vill ha mer ölsmak. Sedan tidigare vet vi att Carlsbergs alkoholfria är helt OK också, med ganska "ljus" smak den också, mend en fick inte vara med i testet denna gången.

Vi kan också genom denna empiriska studie konstatera att man blir lika mätt, och lika kissnödig, av alkoholfri öl som vanlig. Så smaktestet fick delas upp på två dagar ;-)

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...