lördag, december 08, 2012

Eldballe, glühwein och gingerbreadschnaps.

Nej Vit Jul-kampanjen har inte mycket att hämta här.

Anyway, igår förlorade jag en oskuld (ja man kan ha flera faktiskt). Jag drack Fireball. Jag vet inte riktigt vilken sten jag levt under men jag hade aldrig hört talas om det förrän jag läste i en tråd om julgroggar på Familjeliv för ett tag sedan. Whiskey med pepparkakssmak, kan det vara nåt? Mitt svar är: nej. Men jag verkar ha en hel del emot mig. Nu är jag väl fel person att testa i o f s eftersom jag hatar whiskey ö h t... men pappa gillade den inte heller. Förvisso hade vi ingen krossad is i, vilket jag sett rekommenderas, men jag ser ingen anledning att ompröva mitt beslut om att nobba starksprit för gallans skull ;-)

Mer drickbart... Skillnaden mellan glühwein och glögg har jag försökt få grepp om, utan att lyckas. Kollar jag på recept så ser de ut att vara ungefär sak samma, men på många ställen står det att man utifrån personlig smak kan välja glühwein i stället för glögg vilket ju torde betyda att det INTE är samma sak. I vilket fall så är första omgången hemkörd glögg klar här hemma. Och jag är generös nog att dela med mig av receptet:

Lägg en liten kanelstång, 1 msk russin, en ca 2 cm stor bit torkad ingefära, 2-3 bitar pomeransskal, 1 tsk kardemummakärnor och ca 10 hela nejlikor i en liten glasburk och häll sen på renat, vodka eller annan okryddad sprit så att det täcker kryddorna.  Låt detta sedan stå och dra i minst 2 veckor, gärna en månad, skaka om då och då. Sila av kryddorna och filtrera genom kaffefilter. Hetta upp rött vin precis till kokpunkten och tillsätt lite av den kryddade spriten samt lite socker, ca 1 msk sprit och 1 msk socker per ½ l vin. Låt sjuda, inte koka, i ca 5 minuter. Servera med russin och mandel... eller ännu hellre låt svalna, häll upp i tätslutande flaska och värm igen vid serveringen några dagar senare.

Och så var det gingerbread schnaps... Det ska jag testa att göra. Jag dricker inte själv snaps dårå, men det kan väl vara kul att testa ändå?! Det är för sent till julafton antar jag, det ska nog helst stå och dra längre än så, men till julfesten i januari kanske? Ungefär hur äckligt låter det? ;-)

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...