torsdag, maj 26, 2011

"Så skulle man aaaaaldrig säga om tjocka!"

Lite här och där på diverse diskussionsforum på nätet dyker det upp trådar där det förfasas, mer eller mindre, om andra människors utseende och i första hand deras storlek/vikt... och trådar där det diskuteras kring själva fenomenet att kommentera andras utseende. Och varje gång det handlar om (negativa) kommentarer om och mot uppenbart underviktiga personer så sägs det att "motsvarande skulle man aldrig säga om tjocka minsann!" Och då undrar jag: vilken värld lever ni i? Inte i min i alla fall, det är ett som är säkert. Då hade ni nog inte kunnat missa de nedlåtande kommentarerna och pikarna som antingen riktas mot eller handlar om tjockisarna... hur tjocka och feta p g a sin vikt antas vara både lata och korkade... hur tjocka inte förväntas kunna då en "normal" parter för vem vill ha nån som ser ut sådär? Och hur det ofta är just en tjock människa som används som skämtsamt exempel på person man såklart inte skulle vilja ha eller vara.

Givetvis gör 2 fel inte 1 rätt i detta fallet heller. Givetvis är det aldrig okej att vara nedlåtande och elak emot någon p g a deras vikt oavsett om de väger för mycket eller för lite. Att diskutera ämnet i sig, d v s övervikt och fetma resp. undervikt och synen på detta, dess konsekvenser o s v är helt i sin ordning. Man ska inte tassa på tå runt det faktum att både över- och undervikt kan innebära stora hälsoproblem och att det även är ett stort samhällsproblem. Och att försöka släta över det hela genom att använda omskrivningar som "lite mjuk bara" när det faktiskt handlar om uppenbar fetma hjälper ingen. Men nedlåtande kommentarer, spydigheter, elakheter och dömanden av en person utifrån dennes vikt och utseende i övrigt är givetvis inte okej. Eller, det borde vara givet i alla fall. Och inbilla er för guds skull inte att vi tjockisar slipper undan sådant...

2 kommentarer:

Sjörövar´n sa...

Som vanligt har du rätt! Helt rätt. Det är sjukt fel åt vilket håll det än går att slänga taskiga kommentarer. När jag hade börjat med Concertan precis och tappat i vikt som om jag fick betalt för det, fick jag en massa elaka kommentarer. Det som sårade mest var det om att jag ansträngde mig för att gå ner i vikt för att få uppmärksamhet. Det sved rejält, när jag inte ens kunde få ner glassen som var det enda jag kunnat äta under en period.

Marlene sa...

Människan har så mycket betydligt enklare att ge elaka kommenterer än att ge positiva. Det är precis som att vissa anser sig ha tillåtelse till att vara elaka, de påstår att de är ärliga, vilket är bullshit! Det ligger så mycket fördommar mot både smala och tjocka människor, precis som du säger. Tjocka anses lata och smala anses fåfänga, är väl de mest klassiska. Men folk som bara ser vikten borde istället tänka: Alla människor är viktiga ;))

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...