torsdag, december 09, 2021

Lucka 9.

 

Idag är det Annadagen. Nej inte Annandagen, utan Annadagen. Förr i ti'n (nej be mig inte om årtal) var Annadagen en viktig dag i julförberedelserna. Julölet skulle vara lagt till jäsning, lutfisken lades i blöt och det var dags att börja stöpa juleljusen. Ja och som ni säkert anar så har Anna namnsdag.

Det är även pepparkakans dag. I det Johanssonska hemmet bakas inga sådana i år, de som intas köps färdiga i affären. Varför det heter pepparkaka fast vi inte har peppar i dem finns det några olika teorier kring. Dels användes peppar i liknande kakor långt bak i tiden och det kan vara en kvarleva från det, och dels kunde gemene man i gamla tider inte skilja mellan olika kryddor men man visste att peppar var starkt ... så starkt kryddad kaka blev helt enkelt pepparkaka. 

Men hur är det egentligen? Blir man verkligen snäll av pepparkakor? Nja, det är väl inte riktigt fullt så enkelt, men sägnen har sin början för ca 800 år sedan då pepparkakor bakades i medicinskt syfte och mår man bättre är det lättare att vara snäll. Kryddorna sägs dessutom ha en viss lugnande effekt. Som grädde på moset kan kakorna vara effektiva vid åtminstone lindrig förstoppning och det är väl rätt givet att humöret påverkas positivt om vissa problem ... löser sig ... Och gott humör = lättare att vara snäll. Eller? 

9 december 2006 lyfte Christer Fuglesang, förste svensken i rymden, i rymdfärjan Discovery från Kennedy Space Center. Fast här i Sverige hade det hunnit bli den 10:e så jag kan ta med samma sak imorgon 😁. Jag såg inte uppskjutet, mitt i natten svensk tid, men jag minns att jag med spänning följde återinträdet och landningen knappt två veckor senare. 

För 31 år sedan blev Lech Walesa den förste folkvalde presidenten i Polen. Samma dag fyllde Donny Osmond 33 år. Hur många ljus som krävs i hans tårta idag får ni själva räkna ut. Jag är inte er betjänt!

Idag ska det skapas Mozartkulor här. Till slut. Det är pilligt och kladdigt och sjuhundra moment (eller okej 3 då). Wish me luck!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...