fredag, december 10, 2021

Lucka 10.


Nu börjar det kännas att julen närmar sig. Ikväll var det egentligen dags för årets första adventsmys av minst två. MEN det fick skjutas upp p g a sjukdom hos en av familjemedlemmarna. Den andra familjen alltså. Jättetrist, vi hade verkligen längtat efter att ses men det är inget att göra åt. Nu får vi se fram emot en träff i mellandagarna i stället, och barnen har julklappar att se fram emot även efter julafton 😉. Ja man får ta det goda med det onda. 

Jag förstår om ni oroat er för hur det egentligen skulle bli med Mozartkulorna, om de ö h t skulle bli skapade. Kanske detta exakt 1 dygn gamla foto besvarar er fråga? Nej det är INTE räkchips och bajskluttar, det är mandelmassa och nougat. Två steg i tillverkningen av kulorna var klara, jag jag färdigställde dem faktiskt sen innan mörkret föll. Medalj tack!!  

Ni kanske undrar vad Mozart har med kulor av nougat, mandelmassa och choklad att göra? Jo Mozartbonbons skapades tydligen av en österrikisk konditor vid namn Fürst på 100-årsdagen av Mozarts död.

Vad jag kunnat läsa mig till är att inga industriellt tillverkade kulor idag följer originalreceptet, och det har varit strider kring vad som ska räknas som "riktiga" Mozartkulor då Fürst inte skyddade namnet. Vad som gäller är tydligen att de som räknas som "äkta" tillverkas av samma konditori som då. Det finns också lita olika utformningar. En del har mandelmassa innerst, därefter ett lager nougat och sist choklad. En annan variant är en inre kärna av grön marsipan, därefter nougat, mandelmassa därefter och så då choklad utanpå. Ja ni kan se olika konditoriers varianter här till vänster. Jag kör såklart på enklast möjliga 😊, som den femte uppifrån.

Idag är det ju Nobeldagen. Om jag fattat det hela rätt så kommer det i år, av pandemiskäl, att vara en prisceremoni med utdelning på distans och ingen Nobelfest. Skönt att veta, då är det därför jag inte fått nån inbjudan. Det är också Internationella dagen för mänskliga rättigheter. Den instiftades av FN 1950 och datumet valdes för att FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna antogs av generalförsamlingen 10 december 1948. 

Malin har namnsdag idag ihop med Malena. Båda namnen kan kopplas till det hebreiska Magdalena som i sin tur betyder kvinna från Magdala. Ni som kan er Bibel vet att staden Magdala bl a var det hemort för Jesu följeslagare Maria (Maria från Magdala, kallas även Maria Magdalena) som sägs ha varit den som fann hans grav tom och den första att tala om hans uppståndelse. 
I brist på vettigare content (d v s innehåll fast på influenserspråk 😉) får ni en samling kända Malin och Malena.









Ni som är jäkligt bra på matte inser att det idag är precis två veckor kvar till julafton. Har ni inte varit så snälla så är det i senaste laget att börja nu alltså, men försöka duger. Ät lite pepparkakor och ge det en chans!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...