söndag, december 16, 2018

Das ketchupeffekt.

Ja ni vet; kommer inget, kommer inget, kommer allt! Lite så blev det här igår då jag kände mig piggare än på mycket länge. Trots att jag började dagen med att pajja högerhanden igen så lös flitens lampa i köket en stor del av dagen. Ingen stor sammanhängande del, och inte utan hjälp av maken med vissa delar (irriterande nog då jag är i kan själv!-åldern), men ändå.

Först lite choklad. Ja man börjar väl med det viktigaste? Rom- och apelsintryfflar blev denna julens första hemmagjorda godis, och det var också första gången jag gjorde just dessa. Men inte sista! För de blev himla goda, och det tyckte även kräsne sonen. Som för övrigt blev nyfiken på hur romen smakar bart, inte nöjde sig med att doppa fingret som jag sa åt honom utan tog allt jag hällt upp i en liten äggkopp (lugna och fina, det var max en tesked!), skakade huvudet åt mig när jag sa att han kommer att spotta och fräsa ... men sen gav mig helt rätt. Han både spottade, fräste, svor, sköljde munnen och svor igen. Förhoppningsvis kommer han ihåg denna upplevelsen även om några år 😀.

Så himla vackra blev de dock inte, och det blir inte precis enklare att pricka formarna när man som högerhänt har en kass högerhand. Men smaken är trots allt det viktigaste. Och konsistensen.

Recept? Okej.

Koka upp 1 dl vegetabiliskt alternativ till matlagningsgrädde, jag använde Soya Cuisine från Alpro, med 50 g veg. margarin, 2 msk rom, finrivet skal av en apelsin och en nypa vaniljpulver. Bryt 400 g mörk choklad i mindre bitar, tillsätt den och låt smälta och rör till en slät smet. Häll upp i små formar och låt stelna svalt. Eller häll upp i en större form och skär i bitar när det stelnat.





Man kan inte leva av choklad allena så lite lunch var på sin plats.

Ur en påse Anammas formbara färs tog jag ca 200 g och kryddade med kebabkrydda. Färsen kavlade jag sedan ut tunt mellan två ark bakplåtspapper, tog bort det översta och tillagade "fejkebaben" ca 6 minuter i 200 graders ugnsvärme. När det svalnat lite klippte jag en del i mindre bitar, stekte snabbt i lite olja och åt ihop med grönsaker och vitlökssås. Typ fejkebabsallad 😋. Resterande frös jag in med tanken att det bör gå att snabbt tina det och steka på lite till en lättlagad måltid framöver.




Därefter blev det en laddning julbollar, även dessa baserade på Anammas formbara färs och smaksatta med rikligt med riven lök, senap och kryddpeppar. Några stektes bara tillräckligt för att de liksom skulle binda ihop och ska stekas klart till dagens middag och resten gjordes färdiga och hamnade i frysen.

Om jag ska ge mig på ett försök till recept så använde jag ca 400 g färs, 1½ gul lök som rivits och sen pressats så en stor del av vätskan försvann, 2 msk senap och ½ tsk malen kryddpeppar. Cirka alltså. Små bollar rullades och stektes sedan i veg. margarin på dryg medelvärme.

Viktigt är att färsen får tina försiktigt och inte bli varm utan helst preciiis ha tinat upp när man sen formar den. Annars håller den inte ihop såhär kanonbra.




Av resten ur enkilospåsen med färs gjorde jag en liten färslimpa. Även detta var första gången men troligen inte sista, provsmakningen fick oss att ana att limpan ihop med brunsås, lingon och kokt potatis blir rena höjdarmiddagen!

Färsen smaksattes också här med riven lök och kryddpeppar men ingen senap, däremot lite salt. Och så tillagades den i varmluftsugn, 180 grader i knappt en halvtimme. Runt limpan i formen hällde jag lite vatten med lite rapsolja i och det tillagningssättet gjorde konsistensen väldigt behaglig.










Sista matfixandet för dagen blev inlagd tofu som ska provsmakas idag när det ska käkas jultallrik(ar) här hemma. Det är helt enkelt tunna skivor av fast tofu, tunt skivad morot samt purjolök som lagts i en 1-2-3-lag med kryddpepparkorn i. Tofu har en lite speciell konsistens som gör att den suger åt sig smaker bra, jag smakade en bit i morse och det var helt okej. Inget jag lär äta stora mängder av men ett trevligt inslag på den kalla jultallriken i stället för sill. Sen är det lite vackert med 😉.

Till julafton ska jag göra en Skagen-inspirerad variant av tofu också men det orkade jag inte nu.

Sådär, det var ju en hel del det i alla fall med mina mått mätt. Ingenting för de som av någon anledning inte tycker att vegetarisk mat ska vara lik animaliska rätter i utseende, smak eller konsistens men sånt där struntar jag i (och skulle säga att det oftast inte ÄR särskilt likt i smak åtminstone). Huvudsaken är att det är gott och att det inte är animaliskt. Jag ser liksom ingen anledning att forma färsen som kuber bara för att det inte ska se ut som köttbullar eller så ... 

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...