onsdag, december 06, 2017

Lucka 6: Sankt Nikolaus.

Det allra viktigaste som hänt 6 december är förståss att min pappa föddes 💓, nu är det hela 75 år sedan. Hipp hipp hurra!!! Men för många andra är nog 6 december mest förknippad med Sankt Nikolaus, Nikolaus av Myra eller Nikolaus undergöraren. Ja det är samme snubbe alltså, bara olika namn. Nikolaus var biskop i Myra, i dåvarande Turkiet, och vördas som helgon i bl a katolska och öst-ortodoxa kyrkan. Han föddes enligt legenden med en helgonlik personlighet men också med en stark dragning till ensamheten, efter prästvigningen färdades han också till Jerusalem för att leva som eremit. Han återvände dock sedan till kyrkan och blev bland annat känd för sin givmildhet, bl a skänkte han sitt arv till fattiga efter sina föräldrars död, men han lade vikt vid att inte framhålla sig själv som givaren.

Det finns en berättelse om att Nikolaus räddade tre döttrar till en skuldsatt man från att prostitutieras genom att tre nätter i rad kasta in en väska med guld till dem. Som följd av detta avbildas han ofta som biskop med tre jungrur eller tre påsar med eller kulor av guld. Det är också denna berättelse som ligger till grund för dagens Santa Claus eller som vi oftast kallar honom: jultomten.

I flera länder, bland annat Nederländerna, och i många katolska församlingar även i Sverige är det forfarande på Sankt Nikolaus minnesdag 6 december som man ger gåvor till barnen. Att just den datumen är hans minnesdag beror helt enkelt på att man tror att han dog då, årtalet varierar dock mellan år 341 och 352 beroende på källa. Varför man är ense om datumet men inte året har jag inte orkat forska i, men skulle någon av er ha aldeles för mycket fritid så har ni här tips på sysselsättning!

Förrutom Nikolaus så har idag Niklas namnsdag enligt den svenska almanackan och det återstår 25 dagar av året. Prinsessan Sofia blir 33 år idag och och förre Stadsminister Göran Persson har varit gift med Anitra Steen i 14 år. Finland firar idag sin hundraåriga självständighet från Ryssland och dagen räknas även som deras nationaldag. Och inte minst, Trelleborgs FF bildades denna datum 1926 ⚽! Grattis på födelsedagen!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...