tisdag, december 05, 2017

Lucka 5: glöggen.

Idag är sannolikheten stor att om man tackar ja till en mugg glögg får man något varmt som smakar hjortron, choklad, lingon, chili... Ibland får man t o m en kall dryck. Jag vill att min glögg ska smaka glögg helt enkelt. Vare sig den köps i affären, görs på vin som smaksatts eller jäses hemma. Det sista alternativet är vad som gällt de senaste ca 5 jularna, jag sätter glögg på en bas av svagdricka som är klar efter ca en månad men smakar allra godast när den sen bott svalt och mörkt tills året efter. Som alkoholfritt alternativ har jag testat både saft och alkoholritt rödvin som smaksatts med glöggkryddor och saftvarianten är något godare.

Jag måste dock erkänna att jag har smakat en roséglögg som dricks kall och som var riktigt god.

Att krydda och värma vin var någor man sysslade med redan under antiken och då ursprungligen av hälsoskäl. Men att populariteten växte beror troligen på att kryddorna helt enkelt fungerade som smakförbättrare av vinet som förr hade låg kvalitet p g a bland annat dåliga lagringsförhållanden.  Ordet glögg härsstammar från ordet glödga som betyder värma upp, och i andra språk finns uttryck för just kryddat vin. Som det tyska glühwein, vin chaud på franska och mulled wine på engelska. Men glögg kan även baseras på sprit, som t ex cognac.

Vi är ju vana vid att glöggen serveras med russin och mandel och gärna pepparkakor som tillbehör. Kanske lussekatter i Luciatid. Men i Danmark dricks den ofta ihop med något som kallas aebleskivor och som vanligen varken innehåller äpple eller är skivat. I stället är det bollar av en pingpongbolls storlek, baserade på en pannkakslinkande smet och gräddade i en särskild panna. De serveras med socker och sylt.

Klassiska glöggkryddor är ingefära, kanel, kardemumma och nejlika. Även russin får ge smak åt drycken och ibland används även pomeransskal.



Ja jag gör alltså min egen glögg, något som brukar få många att utbrista "Åh vad du är duktig". Men det är faktisk inte svårt alls. Det jobbigaste är väl filtreringen men står man ut med att glöggen är lite smått grumlig så är inte heller den biten så avancerad. I år hällde jag glöggen först genom en saftsil och därefter genom en handduk. Kompisen som jag gjorde glöggen ihop med i år använde örngott och det gick fint det med.

Receptet? Det kan ni läsa HÄR. I år gjorde jag dock hel sats, receptet i länken är på halv bara, vilket gav 6½ liter färdig glögg.

Idag 5 december är det Thailands nationaldag och Sankt Nikolaus afton (mer om Nikolaus i morgondagens lucka). Sven har namnsdag och Walt Disney hade fyllt 116 år om han levt.





Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...