torsdag, december 21, 2017

Lucka 19: senapen.

Vad vore ett julbord utan senap? Som Helan utan Halvan, som julafton utan Kalle Anka, som NCIS utan Leroy Gibbs och som Johanssons julfest utan frågesport. Helt otänkbart med andra ord. Själv har jag den att doppa mina korvbitar och vegejulbollar i. Ja även som ingrediens i bollarna, det är bl a det som gör dem juliga.


Senapen var från början en medicinalväxt och man har kunnat härleda den till Indien 3000 år före Kristus. Även långt senare folkmedicin i stora delar av världen användes den som behandling av bl a matsmältningsproblem och hicka, och ett senapsgrötsomlag sades öka blodcirkulationen och därmed lindra smärta. I Sverige såldes så sent som på 50-talet linement innehållande senapsolja. Även om senap numera främst ses som livsmedel och säljs i matvarubutikerna saluför många apotek fortfarande sin egen julsenap.

Troligen var det romarna som började började använda fröna i matlagning och även att göra senap som vi idag känner till den. Det finns bl a beskrivet hur man runt sekelskiftet 300/400 använde senap att griljera vildsvin med, där har vi förlagan till vår julskinka! Senapen som smaksättning och såsaktigt tillbehör spred sig till bland annat Frankrike varifrån vi sedan snappat upp den. Senap var dock en dyr krydda och förekom här främst i de högre samhällsklasserna en bra bit i på 1900-talet. Med undantag för Skåne som tillsammans med Danmark konsumerade senap i större mängd redan tidigare. Riktigt uppsving fick senapen på 50-talet då man lanserade den som tillbehör till varm korv.


19 december har Isak namnsdag, namnet finns i almanackan till minne av den andre av tre israelitiska patriarker i Gamla testamentet. Samma datum 1996 skriver Sverige under Schengenavtalet om passfrihet. Och för precis ett år sedan blir Donald Trump formellt vald till ny preseident i USA efter att elektorskollegiet lagt sina röster.


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...