måndag, december 18, 2017

Lucka 18: julmusiken.

Det finns en herrans massa julskivor ute i handeln, och spellistor på Spotify för den lite mer moderna, med allt ifrån operasångare och dansband till rapartister och pojkband, allt ifrån psalmer och folkliga visor till hårdrockslåtar och ironiska julskildringar. Man skulle ju därför kunna tänka sig att den julanknutna låtskatten vore enorm. Men ska sanningen fram så består en stor del av stommen av en mindre samling musikstycken och låtar som gjorts i otaliga olika tappningar. Gränsen för vad som anses OK att göra med en klassisk julsång verkar förskjutas år för år och en metal-version av en julpsalm höjer numera inte på så hemskt många ögonbryn även om det nog morras en del i smyg.

Mest spelade av de svenska jullåtarna är enligt Stim, musikskaparnas organisation, Mer jul med Adolphson & Falk. Den låten var egentligen tänkt som en del av ett radioinslag i programmet Eldorado och skulle köras bara en eller två gånger 1981 men den blev alltså så mycket mer än så. Populärast av alla låtar på svenska radiokanaler till jul är dock Mariah Careys All I Want For Christmas. Jag hade gissat på Last Christmas med Wham, men då hade jag alltså haft fel.


Till julmusiken hör också de sånger som sjungs vid ringlekar och annan dans kring granen, även om många av dessa även sjungs till midsommar, som Räven raskar över isen och Vi äro musikanter t ex. En tidigare variant av den förstnämnda finns beskriven i literatur redan från 1600-talet, och sångleken om musikanterna från Skaraborg finns med i publikationen Folklekar från Västergötland som kom 1908.





Mycket är som sagt upprepningar av samma låtar i många olika versioner, av varierande kvalitet vill jag säga, men då och då kommer det fortfarande nya pärlor. Min favorit från de senaste åren är denna från Kelly Clarksons julskiva Wrapped in Red (2013):


Och på tal om Kelly Clarkson är hon också inblandad i en av mina favoriter bland nyare versioner av gamla klassiker:


I kategorin "ironi och/eller humor" är jag barnsligt förtjust i Kalle Kotte, i synnerhet om man ser videon och inte bara hör låten. Det blir sådär härligt töntigt

Idag 18 december har Abraham namnsdag och Niger har nationaldag. Viktor Rydberg, mannen bakom den klassiska dikten Tomten (ni vet, Midvinternattens köld är hård...) och även Betlehems stjärna som senare blev till sången med inledningsorden Gläns över sjö och strand, föddes denna datum för 189 år sedan. Idag är det även Internationella migrationsdagen samt Kakans dag.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...