måndag, maj 15, 2017

Ibland är jag faktiskt ganska smart.

Ganska ofta t o m. Andra gånger kommer jag väldigt nära den raka motsatsen till det. Som t ex när jag har chansen att visa icke-vegetarianer att vegetarisk mat kan vara minst lika god som deras och då väljer att ta med mig något jag inte gjort tidigare. Inte heller kunde jag provsmaka den färdiga rätten utan att totalt förstöra dess estetik. Det kunde med andra ord blivit så att jag utgjorde en väldigt dålig representant för den vegetariska rörelsen.

Men tänka sig, det blev bra! Och det tyckte de icke-vegetarianer som smakade också. Nu brukar jag förvisso inte misslyckas med mat så ofta, och blandar man in Tex Mex i leken är risken för det ännu mindre, men man vet aldrig.

Så, som alternativ till paj eller till tacos t ex kommer här ett recept på Tex Mex Tortillapaj. I min utformning dessutom kolhydratreducerat tack vare lowcarb-bröden, men det måste man ju inte göra om man inte känner för't. Och med mina val av ingredienser även helt utan animaliska produkter.

Till en stor paj lagom för minst 4 portioner (typ 8 port för en Jennie på rätt kurs med kosten) med sallad till behövs:

- ett par tsk rapsolja eller annan neutral olja
- 400 g vegetarisk färs (jag använde Hälsans Köks sojafärs)
- 1 stor gul lök
- 1 paprika (jag hade orange, godast hade nog röd varit)
- en liten burk avrunna majskorn
- 1 påse färdig tacokryddmix eller egna kryddor (jag gjorde både och)
- 1½ dl vatten
- 1½ dl matlagningsyoghurt eller fraiche (jag hade Oatlys iMat fraiche)
- ca 75 g riven ost eller som i mitt fall "ost" (Violife pizza-style)
- ett par nävar bladspenat eller babyspenat
- 4 tortillabröd (jag använde Carb Zones lowcarb-tortillas)
- några tomater


Gör såhär:
Hacka löken fint och skär paprikan i små tärningar. Hetta upp lite olika och fräs lök och paprika tills det börjar bli mjukt. Tillsätt färsen och fräs ca 5 minuter, rör om då och då.

Blanda ut kryddorna i vattnet och tillsätt detta tillsammans med yoghurten/fraichen och låt allt stå och småputtra en liten stund. Smaka av och tillsätt ev. mer krydda.

Rör ner 2/3 av den rivna osten i färsröran ihop med majsen och spenaten som bara rivits grovt. Pensla en rund springform i ungefär samma storlek som bröden med lite olja. Varva sedan bröd och färsröra, börja med ett bröd och avsluta med färs. Skiva tomaterna och lägg ovanpå och strö därefter över den kvarvarande osten. Grädda i 200 grader ca 20 minuter.

Smaklig spis!



Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...