onsdag, december 07, 2016

Lucka 6: storleken HAR betydelse!

Jo, så är det faktiskt. Hur icke-PK det än är att säga det. Det är faktiskt inte bara tekniken som påverkar resultatet. Till jul ska de vara små, mörka och lagom att stoppa in hela i munnen. Gärna doppade i en klick senap. Och detta gäller vare sig man är köttätare eller vegetarian för övrigt.

Jag pratar om sådana där runda (ish) saker man steker i stekpanna, ofta gjorda på någon form av malet kött men emellanåt på t ex bönor, nötter eller vegetarisk färs av något slag. Köttbullar helt enkelt, eller nötbollar, eller bönbollar, eller vegobollar, eller... Julvarianten då. Med rikligt med lök och smaksättning av bl a senap och peppar. Hårt stekta ska de vara, med rejäl stekyta, och som sagt: små. Det är mycket viktigt.

Nej, fråga mig inte varför det heter bullar när det är kött och bollar när det är vego 😀

Låt mig presentera innehållet i lucka nummer 6: helvegetariska tofubollar! Ja glutenfria dessutom, vilket kan vara en bonus för en del.

Inte runda, inte vackra, men goda.

Recept? Jomenvisst!
Först mixa 300 g fast naturell tofu ganska fint. Blanda den med en finhackad gul lök, ca ½ dl senap, rejält med peppar och lite salt.
Sen rör ihop NoEgg och vatten motsvarande två ägg samt 2 msk fiberhusk och låt svälla några minuter. Tillsätt det till tofuröran tillsammans med 2 msk sojamjöl och blanda väl.

Tryck ihop "smeten", forma små bollar och stek dem i olja och/eller mjölkfritt margarin på medelvärme tills de fått en ordentlig stekyta. Skaka stekpannan ofta för att få dem så jämnt stekta som möjligt.


De största ska vi äta till middag tillsammans med blomkålspuré, resten fryses in till det kommande julbordet.


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...