måndag, november 21, 2016

Jag förstår om ni inte förstår.

För jag har svårt att förstå själv. Men jag ska försöka ge korta men hyfsat tydliga förklaringar på vad min konstaterade resp. min troliga sjukdom innebär.

Fibromyalgi
Fibromyalgi (FM) klassificeras som sjukdomstillstånd i mjukvävnader och är ett kroniskt smärtsyndrom vars huvudsakliga symptom är utbredd kronisk smärta och trötthet/utmattning. Vid fybromyalgi har man ofta en ökad smärtkänslighet och blir öm av saker som andra personer inte blir det av. Smärtorna flyttar sig ofta mellan kroppsdelarna och förrutom i musklerna visar de sig ofta också genom ledvärk. Andra symtom är bland annat domningar, magbesvär, stelhet, tinnitus, yrsel och hjärndimma, besvär som många kan ha men som är vanligare hos patienter med fibromyalgi.  Ett grundkriterie för att en fibromyalgidiagnos ska kunna sättas är ömhet eller smärta vid minst 11 av 18 särskilt definierade punkter på kroppen. Andra förklaringar till besvären ska också uteslutas innan diagnos sätts.

Det syns ofta inte utanpå hur ont en fibromyalgidrabbad egentligen har och därför kallas fibromyalgi ofta för ”den osynliga sjukdomen”. Att smärtan inte syns gör att många FM-drabbade inte blir trodda, utan i stället får kommentarer som ”Men du ser ju ut att må jättebra. Du kan väl inte vara sjuk? Det går säkert över snart.” De dagar när det är som värst stannar oftast en fibromyalgidrabbad hemma och omgivningen får därför kanske aldrig se hur svårt de kan ha det. Det finns i dagsläget inget botemedel mot fibromyalgi, i stället handlar det om att försöka lindra symptomen. Värktabletter av olika slag kan lindra smärtan, likaså anpassade fysiska övningar som t ex avslappningsövningar. FM-patienter kan också uppleva förbättring av tillskott av bl a vitamin B12 även om värdena inte tyder på någon sådan brist.
Diagnosen har klassifikationsnummer M79.7

ME/CFS
ME står för Myalgisk Encefalomyelit och CFS för Chronic Fatuige Syndrom. (Tidigare svensk benämning var Kroniskt trötthetssyndrom vilket ansågs missvisande eftersom det ger en förenklad beskrivning av sjukdomen). Myalgi betyder muskelsmärta och encefalomyelit är en inflammation i hjärna och ryggmärg. Sjukdomen är komplex och ibland svårdiagnostiserad men kännetecknas främst av en långvarig, svårt funktionsnedsättande utmattning i kombination med en rad andra symtom. Enligt de diagnoskriterier som används av de flesta ledande läkare internationellt är PEM, Post-Exertional Malaise, ett av de obligatoriska symtomen. PEM innebär ansträngningsutlöst försämring, en onormal fysisk och mental uttröttning efter ansträngning och som kräver lång återhämtning. Risken för förväxling med andra utmattningsdiagnoser är stor vilket gör att patienten kan ordineras ökad fysiskt ansträngning och då försämras ytterligare. Sjukdomen anses vara kronisk men förhoppning finns att forskningen framöver ska kunna ändra på det.

Andra symtom som ska finnas i varierande omfattning för att uppfylla diagnoskriterierna är bland annat sömnstörningar, utbredd smärta, kognitiva nedsättningar (t ex koncentrationssvårigheter och försämrat korttidsminne), immundysfunktion och återkommande långvariga influensaliknande symtom. Liksom vid FM är detta symtom som många kan ha och som kan härröra från många andra sjukdomstillstånd, därför krävs inte bara uppfyllda diagnoskriterier för en diagnos utan även uteslutande av andra orsaker till besvären.
ME klassas som neurologisk sjukdom och har diagnoskod G93.3

De båda sjukdomarna har många liknande symtom och det kan vara svårt för oss lekmän att hålla isär det, men kort sagt är vid fibro smärtan kardinalsyndrom och vid ME är utmattningen det. Det finns dock en viss samsjuklighet i form av  att personer med ME relativt ofta även har fibromyalgi och till viss del även tvärtom. Båda sjukdomarna är vanligare hos kvinnor än hos män.

Nå, blev ni något klokare? 😉

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...