söndag, november 22, 2015

Det såg länge mörkt ut...

... men det verkar som att det kan bli advent i det Johanssonska hemmet också. Vad som hänt? Jo, fönstren är till slut putsade! I alla fall på utsidan, vilket är den svåraste biten. Insidan tar jag i eftermiddag när Peter ägnar sig åt bowling, tänkte jag. Men, det var i grevens tid, på lördag är han borta hela dagen (och nej jag putsar inte fönstren ute då jag inte når och inte heller klättrar upp och ner på stegar) och sen... sen är det ju 1 advent.

Med andra ord ska ljusstakar och stjärnor och grejer upp på lördag och tänds sedan söndag morgon. Vilket betyder att julmusik får lov att spelas fr o m lördag, inte en sekund tidigare.

Och igår sattes till slut Badrumsglöggen årgång 2015, den är färdig tidigast till själva julhelgen men det som finns kvar av årgång 2014 lär räcka gott och väl tills dess och förbi. Och något säger mig att den är godast just året efter.

Tanken var dock att sätta den tidigare, för säkerhets skull OM förra årets inte skulle leva upp till förväntningarna. Men först orkade jag inte. Sen orkade jag men glömde kolla upp var jag hade receptet. När jag väl letat upp det var orken borta igen. Därefter kom jag på att jag glömt köpa hem russin, och så gick det en vecka till. När jag sen var taggad till tusen, ja då var potatisen slut. Peter glömde köpa när han var iväg, så jag fick göra det vid nästa besök i affären. Efter hemkomsten kommer jag på att jag glömt köpa jäst. Iväg igen... Till slut sätter jag igång, skivar potatis och börjar blanda ingredienserna i hinken, och upptäcker att sockret inte räcker. Jomen ni hajjar. Men, till slut så blev det gjort. Nu är det bara att vänta minst 4 veckor innan alkoholhalten kollas, så att vi ser att jäsningen fungerat, och glöggen filtreras och hälls upp.

Recept? Absolutely!

Skaffa dig en stor spann/hink, minst 5 liter. Lägg däri 3 skivade potatisar, 250 g russin, en rejäl bit kanelstång, färsk skalad och grovt tärnad ingefära (en bit motsvarande ungefär en vuxen stortå), ½ paket jäst (i mindre bitar), 1½ kg socker, 2 msk hela nejlikor och 2 msk kardemummakärnor. Blanda detta och tillsätt sedan 1½ liter svagdricka. Rör om väl och tillsätt ytterligare 1½ liter. Rör om igen. Täck över med några lager plastfolie som spänns upp med gummiband eller snöre och stick ett tiotal små hål i. Låt sedan jäsa i 4-6 veckor, t ex i en garderob (garderobsglögg är ett väl inarbetat begrepp) eller som i vårt fall i duschen eller badkaret (därav badrumsglögg). Hinken står i en stor rostfri skål, jag tänker att OM den skulle gå sönder så..., duschdraperiet är fördraget och badkaret används inte under denna tid. Så ni behöver inte bekymra er så mycket över hygienaspekten ;)

Förresten känner jag mig utmobbad. Hela Skåne, ja t o m resten av Trelleholla, verkar ha snö. Men inte vi inte, oh nej. De som inte vill ha får, och jag som vill ha får ingen. Det är orättvist! Just nu kommer det förvisso nåt vitt från himlen, men det är inte "riktig" snö och det lägger sig inte. Var kan man lämna in en protest?

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...