torsdag, oktober 01, 2015

Alla har rätt till sin åsikt!

Jo, så må det vara. Men, det är faktiskt i vissa fall olagligt att yttra den.

Dessutom, det är skillnad mellan åsikter och ren dumhet i sällskap av brist på medmänsklighet.

Flyktingdebatten igen. Åsikt, dumhet eller ren idioti?

"De som kommer hit behöver inte vår hjälp, de har mobiltelefoner". Eh, ja det har väl varannan svensk skolunge också. Point beeing?

"De är inte flyktingar, de är turister eftersom de varit i flera andra länder först". Hur ofta turistar du själv till fots genom Europa och sover längs vägkanterna?

"Varför har de skägg?" i en rad av argument emot att vi ska ge dem tak över huvudet. Relevansen är minst sagt oklar.

"Snart måste alla prata arabiska och bli muslimer". Ja, för sedan vi tog emot alla finska krigsbarn för ett par generationer sedan måste alla prata finska, bada bastu och dricka Kosken?

"De har ju varit i andra trygga länder innan, då ska de stanna där också". Nu kan ju graden av trygghet i flera av de länder flyktingströmmen passerat diskuteras förvisso, tänk taggtrådar och reklamkampanjer om hur ovälkomna de är ohc att de inte har nån chans att få stanna, mänskliga barrikader och våldshandlingar, inköpta tågbiljetter som inte tillåts användas p g a personernas ursprung och bussar som inte alls kör dit det påstås... Men oavsett: så om Sverige varit första landet de kom till, hade du då ansett att alla skulle stannat här? Verkligen?

"Vi ska hjälpa dem på plats!" Visst, är du själv beredd att åka dit och offra ditt liv? Hur snabbt tror du kriget och förföljelsen kan ta slut och hur många tror du dör under tiden? Dessutom blandar du nog ihop det med svältkatastrofer, DÄR kan vi även rent akut göra stora avgörande insatser på plats.

"Hur har de haft råd att komma hit? Lycksökare!" Hmm, tja en del har väl troligen sålt i princip allt de ägde för att ha råd, det är ju knappast så att de kommer hit med hela bohag. Men oavsett om de haft feta plånböcker, på vilket sätt menar du att det gett skydd mot bomber och tortyr t ex? Viker missiler av åt annat håll för att de känner av att det finns personer med tillgångar i närheten? Studsar kulorna på kläderna på de som har jobb och äger platt-TV? Byggs byggnader mirakulöst upp av sig självt för att de tillhört en familj med bankkonto? Blandar du inte återigen ihop situationen i krigsdrabbade områden med svältkatastroferna i t ex Afrika?

"Varför ska Sverige hjälpa när andra länder inte gör det?" Och någonstanns där vill jag ge upp...

Alltså, det finns säkert brister i hur vi hanterar flyktingsituationen och -mottagandet. Aldeles säkert. Det finns väl ingenting som görs helt perfekt och ju mer främmande situationen är utifrån vår egen verklighet desto svårare att hantera, det gäller även för våra politiker t ex. De är ju människor de med, med begränsade medel och med begränsad erfarenhet av den situation som uppstått. Att vända ryggen emot hjälpsökande med argument som de ovan finns det däremot inget försvar för. Varken medmänskligt eller förnuftigt.

1 kommentar:

Unknown sa...

Argumenten är ofta lika okänsliga/dumma som dom är många. Kanske inte riktigt på den tråden men fick också en sån trött-känsla på ett FB inlägg idag. Apropå att maten på våra äldreboenden/sjukhem är dålig så kommer givetvis kommentaren: Vi kan samla 40miljoner till flyktingar men inte förse våra äldre med ordentlig mat, det är för jävligt !
Kanske inte citerat rakt av men nära nog. Känner ju personen ifråga och orkade inte ens kommentera att det är ju faktiskt är viss skillnad på vad en insamling av privatpersoner/företag går till och vad våra skattepengar går till.Fast samtidigt är man väl inte beredd att betala mer skatt för att säkra mat/vård på våra äldreboenden heller.

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...