söndag, mars 01, 2015

Dal Makhani a la svennebanan.

Förra helgen var jag och Simon ute och åt indiskt till lunch, han åt Tandoori Chicken och jag åt Dal Makhani. Igår gjorde vi ett försök här hemma att åtminstone komma i närheten. Simon blev inte så nöjd med sin kyckling och jag förstår det, kryddmixen man kan köpa i affären är säkert en god bit ifrån den smaksättning de använder på restaurangen. Jag får se om jag kan försöka hitta bättre info om vad det egentligen är för kryddor. Men, Dal Makhani fick jag till rätt bra tycker jag. Jag har försökt översätta ett recept från ett filmklipp där en indisk kvinna (som tack och lov pratar engelska ;-)) lagar vad som sägs vara äkta makhani... och gjorde ungefär så som jag tror att hon gjorde. Och valde "snabbvarianten" i stället för långkoket på 7-8 h ;-).

Här kommer ett recept, med ungefärliga mängder. Testar ni så smaka er fram!

Koka röda linser tillsammans med tunt hyvlad färsk ingefära i saltat vatten med lite neutral olja i. Jag använde ca 2,3 dl torkade linser och 7 dl vatten. Koka ca 15-20 minuter. Det gör inget om linserna kokar sönder.

Makhanin smaksätts med UNGEFÄR 3 nypor kumminfrön, 1 msk chilipulver, 1 msk garam masala (kryddblandning), 8-10 korn indisk långpeppar (kan ersättas av vanlig nymalen peppar), 1 finhackad vitlöksklyfta, 1 hackad gul lök och 1 tsk salt.

Fräs först kumminfröna i någon msk smör. Tillsätt sedan lök och vitlök och fräs under omrörning några minuter.

Tillsätt därefter ca 400 g passerade tomater samt övriga kryddor. Låt småputtra i ca 10 minuter.

Blanda därefter tomatbasen med de kokta linserna samt lite av kokvattnet. Låt puttra på svag värme ca 15 minuter. Tillsätt ca 3 dl kokosgrädde och 1 dl strimlad färsk koriander. Rör om, låt puttra några minuter till. Smaka av, tillsätt ev. mer chili och/eller garam masala. Klart!


Jag serverade min Dal Makhani tillsammans med färska grovhackade tomater och (köpt) naan (indiskt bröd). Drycken för dagen var en ljus öl.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...