måndag, september 15, 2014

Lyssna nu här.

Nej, alla som röstat på SD är troligen inte rasister. Och alla rasister röstade garanterat inte på SD. Så långt är vi överens. Men alla röster på SD har hjälpt till att lyfta fram både rasism och homofobism i maktens korridorer. Alltför många höga och inflytelserika namn inom partiet har visat sig ägna sig åt hets mot folkgrupp och främligfientlig propaganda för att det ska vara en slump och för att "det finns rötägg inom alla partier" ska vara ett hållbart försvar.

Nej, att tycka att vi ska stoppa invandringen innebär inte automatiskt att man är rasist. Men det som ligger bakom att man vill stoppa den, attityden och inställningen bakom den åsikten, är ofta rasism och främlingsfientlighet. Och uteslutande, vågar jag säga, en syn på människovärde som jag finner kall och tragisk eftersom ett stopp för invandring även innebär nekad hjälp för de som tvingas fly från sitt tidigare hemland för att ö h t överleva eller slippa tortyr och ständig förföljelse.

Nej, att lyfta invandringens negativa sidor och att vara kritisk mot vår flyktingpolitik är inte synonymt med att vara rasist. Men att mer eller mindre ge invandare som homogen grupp skulden för allt man ser som negativt i samhället, se "ut med dem dit de hör hemma" som en universallösning och i vilken fråga det än må handla om ta upp invandringens kostnader (ofta fabulerade siffror dessutom) som det enda hotet mot vår välfärd och helt blundar för allt annat resursslöseri och alla andra områden där det finns besparingsmöjligheter.... ja då har vi hamnat på en helt annan väg.

Nej, att anse att äktenskap bör vara enbart för konstellationen man + kvinna är inte nödvändigtvis ett utslag av homofobism. Men däremot att använda nedlåtande tilltal enbart p g a kärleken till personer av samma kön och om barnen till dessa personer, att vilja förneka dem rätten till att leva med sin kärlek utan förföljelse och hånfullhet och att vilja ge dem och deras familjer en sämre juridisk trygghet enbart för att de är av samma kön.

Jag kan fortsätta, men jag orkar faktiskt inte. Vill inte. Vad jag vill, och vill orka, är att utifrån de förutsättningar som faktiskt finns (för valresultatet kan vi inte göra något åt nu) fortsätta jobba för ett medmänskligt samhälle där personers värde inte bestäms utifrån ursprung, religion, utseende, kön eller könet på den man älskar. Det hjälper inte att fortsätta älta hur hemskt det är att SD fick 13% i riksdagsvalet och betydligt mer i vissa kommuner och landsting, det hjälper inte att bråka om hurvida vänstern eller högern är de mest korkade, det hjälper inte att spekulera kring hur det vore om inte om funnits... Nu är det såhär, nu jobbar vi FÖR det vi vill ha istället för bara EMOT det vi ogillar. Deal?

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...