lördag, augusti 23, 2014

Det heliga fläskköttet.

Så väcks debatten igen. Förskolor i mångkulturella områden erbjuder två alternativ från köket, fläskfritt eller vegetariskt. Genast höjs arga röster från fläskköttätande håll om hur hemskt det är att deras barn inte får fläsk på förskolan, om hur det minsann har gått för långt nu och det kallas t o m för "rasism". Men, hur får man det till rasism att just fläskkött inte serveras för att samma mat ska kunna ges till så många som möjligt? Hur tänker man då? Och vad är felet i att serveras en massa goda rätter med kyckling, kalkon, nötkött, lamm, och olika sorters fisk? När man serveras fisk 1-2 gånger/vecka och övriga 3-4 dagar t ex hamburgare med bröd, lammfärsbiffar med potatisgratäng, kycklinggryta med ris, kycklingkorv med potatismos pasta med köttfärssås (funkar med annan färs än gris, tänka sig), kalops med kokt potatis, ugnspannkaka med strimlad kalkon, oxpytt med stekt ägg osv osv. Det handlar främst om några luncher i veckan (frukost och mellanmål är ju ofta gröt eller fil och smörgås och sådant och jag tror få skulle reagera på att pålägget bestod av saltkött, ost, rökt kalkon, grönsaker och ägg&kaviar typ), inte mer. Jag har svårt att se varför just skinkan och baconet t ex skulle vara så oerhört viktigt att det är värt att riva upp himmel och jord för att detta utesluts vid dessa 3-4 måltider på en vecka. Det är ju ingen udda eller konstig eller torftig mat bara för det. Och det finns ju massor av utrymme för fläsket i hemmet, de kan fortfarande äta griskött varje dag om man som förälder ser det som så viktigt.

Även jag som vegetarian hade förstått om det reagerats om de enbart skulle ges vegetariskt, för det skiljer sig ändå rätt markant från de flestas normala kosthållning, men att just utesluta produkter av fläskkött är ju inget megasteg direkt. Dessutom kommer det alla barn till gagns om det "bara" krävs resurser till två alternativ plus eventuella allergianpassningar, mer resurser kan då användas till annat inom verksamheten alternativt till att höja _kvaliteten_ på den mat som serveras och de råvaror som köps in. 

Ja, det heliga fläskköttet får sälla sig till skaran av saker jag inte begriper mig på. Medges ska att den skaran är ganska så stor.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...