tisdag, december 25, 2012

Nu blir det matbloggeri!

Det närmar sig nyårsafton, och jag vill bespara de köttätande värdarna att försöka fixa nån god vegogryta som faller denna damen i smaken. Så idag, då jag ändå hade ett gäng quornfiléer upptinade, gjorde jag 3 varianter och provsmakade ihop med maken. Och sånt måste man ju blogga om... inte sant?

Vinnaren: bengalisk gryta. Den gryta som har flest ingredienser, mest kryddor och som ska puttra längst tid. Originalet är en gryta med lamm, och sen har jag ändrat smaksättningen litegrann och så då haft quorn istället för köttet. Färgen kanske inte är kul men smaken är!

Till ca 3 Jennie-portioner är detta receptet:

Strimla 2 gula lökar och bryn dem ljusbruna i olja. Tillsätt 1 msk riven vitlök och 1 krm riven muskot och bryn ett par minuter till.

Tillsätt sedan följande:
- 2 stora grovtärnade tomater
- 1 msk färsk riven ingefära
- ½ tsk chilipulver
- 1 msk torkad koriander
- 1 tsk mald spiskummin
- 1 tsk salt
- 4 hela kryddnejlikor
- 6 kardemummafrön
- en bit kanelstång
- 2 dl vatten

Lägg på lock och låt småputtra på svag värme i ca 40 minuter. De sista 10 minutrarna får 3 grovt tärnade quornfiléer puttra med.

Nästa variant är en gräddig gryta där det ursprungligen användes lövbiff. Dessutom var det svamp i... men det duger ju inte.
Detta blev ungefär 2 små portioner:

Fräs 2 tärnade quornfiléer i olja tillsammans med 1½-2 tsk curry. Tillsätt ca 2 dl grovt strimlad purjolök, ½ liten tärnad gul paprika och lika mycket röd och låt detta fräsa ca 7-8 minuter. Därefter tillsätts 1½ dl grädde, 1 dl vatten, 1 msk grönsaksfond, lite salt, några varv på svartpepparkvarnen, ½ tsk sambal oelek, 2 pressade vitlöksklyftor och ½ msk japansk soja. Låt småputtra ca 5 minuter.









Snabbast, enklast och minst god (men ändå god liksom) var en så kallad höstig quorngryta. I originalreceptet var det bl a sötpotatis med i grytan.
Detta blev en Jennie-portion:

Fräs en strimlad quornfilé i lite olja tills det är gyllenbrunt, pudra över paprikapulver, ca ½ msk, och fräs ytterligare ett par minuter.

Tillsätt ½ hackad rödlök och fräs ett par minuter till.

Halvera 4-5 cocktailtomater och tillsätt dem ihop med en finhackad vitlöksklyfta, 1 dl vatten, ½ msk grönsaksfond och 1 msk HP-sås eller liknande. Låt puttra ett par minuter. Salta och peppra efter smak.







Yummie!!!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...