fredag, november 02, 2012

Om jag vore en mikroskopisk organism...

... så skulle jag ta mig in i hjärnan på manusförfattarna till Days of our lives (Våra bästa år) och kolla hur det egentligen ser ut där uppe. För, allvarligt, nåt måste ha felkopplats. En normalt konstruerad hjärna kan inte komma på de där intrigerna och förvecklingarna, de märkliga släktbanden och partnerbytena. Och de tusen olika sätten att få barn, få veta att man inte egentligen har fått barn, byta barn med nån annan, förväxla barn, köpa barn, få två barn samtidigt med olika pappor, få barn som man tror där men som i själva verket har tagits av nån annan, lura omgivningen att man är gravid fast man inte är det o.s.v o.s.v... Det är så man allvarligt börjar oroa sig för vad det egentligen är i dricksvattnet i Salem.

Jodå, jag har ett jobb som de flesta andra, men ett par sjukdagar, några VABdagar och några hemmastudiedagar har gett mig tillfälle att kolla lite på skitprogrammet. Lite fascinerande är det att så många blivit så rika och kända på nåt som är så dåligt. Vad är det som får oss att titta på eländet? Ja man borde kanske undersöka tittarnas hjärnor i stället?

Nåt helt annat: Halloween. De flesta vet att jag inte firar Halloween. Att jag inte gillar att jag förväntas ha godis hemma till okända ungar bara för att det är ett visst datum i almanackan (eller en 10-dagarsperiod då busellergodisgrejen sprider ut sig på även om Halloween = 31 okt). Att Simon inte får klä ut sig och trick-or-treat:a till kreti och pleti utan på sin höjd får gå hem till de han vet skulle uppskatta det (typ mormor och morfar eller så). Ja samma gäller till påsk också för den delen... Andra får dock fira hur mycket de vill och vilket datum de vill så länge de inte förväntar sig att alla andra ska delta, och även Simon får gå på spökfest och grejer, nemas problemas.

Det jag vill komma till är "det är ingen svensk högtid" som argument emot Halloweenfirande, och DET köper jag inte. Vi ska liksom inte inbilla oss att vårt firande kring högtiderna i allmänhet är särskilt svenskt i grunden. Det gäller i allra högsta grad t ex julen också. Saker och ting förändras och samhället med dem, så även firandet av högtider. Varför vill man plötsligt stoppa den utvecklingen nu? Vi kanske ska gå hela varvet och återgå till det gamla vinterblotfirandet, för säkerhets skull?

Ett annat vanligt argument emot Halloweenfirande är konsumtionshysterin, att det är en kommersiell högtid. Men... det är ju högst frivilligt att delta i eventuell konsumtionshysteri. Faktiskt. Det är ju inget unikt för Halloween att handeln har särskilda prylar och pynt att locka oss med. Har nån hört talas om... julen??? Eller nyårsfirandet? Bara för att ta ett par exempel. Men de flesta som har det argumentet emot Halloween har inga tankar på att jobba för total jul-bojkott direkt.

Näe, jag är som sagt ingen Halloweenförkämpe, däremot smått allergisk mot ihålig argumentation ;-)

Och på tal om konsumtionshysteri - det gäller att göra smarta val, även när det är klurigt:

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...