torsdag, januari 20, 2011

Lite lättare, lite bättre?

Kanske inte tvunget bättre, men lättare är jag i alla fall. Inte lättare än för ett år sedan, men lättare än för 2 veckor sedan. 6 kg lättare närmare bestämt. Och denna gången känns det på allvar som att jag kan lyckas... hela vägen... Trots bakslag i form av influensa t ex. Trots svåra abstinensbesvär, jag har trots allt övervunnit dem. Jag kan berätta om ett sånt tillfälle.

I måndags, innan jag visste att flunsan börjat härja i min kropp, tog jag Simon till optikerna efter fritis och sen skulle vi till bowlinghallen där jag och Peter båda skulle spela korpmatch. För att han, Simon alltså, skulle få nån mat i sig ö h t fick han köpa korv och pommes på bowlinghallen. Jag ringde och bad Peter, som bara skulle hem om och hämta väskan efter jobbet, att avlösa mig... men han förstod nog inte riktigt vad jag menade. Att jag brottades med svår abstinens eller vad man ska kalla det. Jag mådde skitdåligt av att se de där pommesen, och händerna skakade och var på väg fram för att ta några flera gånger... Jag fick verkligen använda enorm viljestyrka för att stå emot. Jag gjorde det! Jag åt inget... Men efter matchen sen fick jag ett psykbryt eller nåt. Nu visade det sig i o f s att jag hade hög feber, det kan ju ha påverkat det hela, men sådär kan jag bli även utan feber i kroppen...

Men som sagt, jag stod emot! Många kan nog tycka "Äh men ta lite pommes, det är väl inte så farligt?", men jo... det är det. Eftersom jag vet att det är allt eller inget för mig. Några pommes kan lätt bli många pommes och många pommes kan lätt bli en onyttig nästa måltid också, och så fortsätter det så. Jag måste stå emot, tills abstinensen med tiden blir mindre och mindre...

Nån frågade mig härom dagen hur jag gör, och vad jag gör, för att gå ner i vikt. Och jag har inte direkt ställt upp det sådär för mig själv innan... inte tänkt på det så. Men detta är min strategi:

- Kostregistrering via Hälsovakten för att dels få ett ungefärligt hum om vad jag får i mig och dels kunna jämföra olika livsmedel och maträtter.

- Jag äter på assietter istället för stora tallrikar, eller små skålar istället för djupa tallrikar. En assiett/skål är en portion, inte mer.

- Jag äter mindre kolhydrater och mer protein och fett än vad standardrekommenderade fördelningen är. Bl a äter jag inte bröd, pasta, ris eller potatis, däremot både frukt och bär och mjölk t ex som ger kolhydrater.

- Max 3 h mellan måltiderna, det blir oftast 6 måltider per dag, och ingen ätande _mellan_ dem.

- Dessutom tränar jag, förrutom när jag är sjuk då, en hel del... Både styrka och kondition.

- Och viktigast av allt: motivation och jävlar anamma! Motivationen får draghjälp av att Peter också satsar neråt, inte lika hårt som jag men ändock. 2 kg ha han tappat, inte illa det.

Jag har inte vunnit kriget än, inte på långa vägar! Men jag har gått överlevande ur flera slag...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Heja, heja!!
Starkt jobbat Jennie!
Kram!

Anonym sa...

Jag missade nog mitt namn...
Janeth var det ju som hejade ;)

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...