lördag, juni 07, 2008

Dessa jäkla mantran...

... som folk upprepar om och om igen utan att verka reflektera över innebörden stör mig...

"Du är den bästa mamma ditt barn kunnat ha!"
Säkert?? Verkligen?? Är det på sant verkligen så alltid? Nä....

"Mår mamma bra mår barnet bra" sagt till gravida och spädbarnsföräldrar.
Really? Är det verkligen så enkelt? Om ni tänker efter... Jag kan komma på en hel del saker som den gravida kvinnan eller småbarnsföräldern säkert kan må bra av men som knappast borgar för ett välmående barn.

"Man ska aldrig ge upp!" riktat mot de som försöker få barn.
Jo, det ska man faktiskt ibland. Att ge upp kan vara det absolut bästa, och när den dagen kommer när det faktiskt är tid att sluta försöka är så himla individuell. Att Stina och Pelle lyckats på IVF-försök nummer 9 betyder t ex inte att det rätta för Anna och Sven att fortsätta försöka om och om igen, för dem är kanske det rätta och det bästa att lägga av på ett tidigt skede. Att fortsätta försöka i en hel evighet är sällan varken medicinskt försvarbart eller bra för förhållandet och den psykiska hälsan. Var gärna glada över att själva ha nått ert mål efter mycket och lång väntan, men säg inte åt andra vad de ska göra. Ni är ni och de är de.
Dessutom menas det ofta att ge upp = sluta försöka få egenfödda barn, men att byta väg till förldraskapet via t ex adoption är inte att ge upp.... Den inställningen gör mig ARG.

"Det finns en mening med allt".
Slänger man ur sig det så får man också allt ha nåt vettigt förslag på VAD som är meningen med att ett par som älskar varandra inte kan få barn ihop men de kan få barn med nån annan, eller med att en ung mamma dör i cancer innan hennes barn ens hunnit börja skolan, eller att ett oskyldigt barn dör pga nån annans rattfylla..... Givetvis kan man inte komma på nån sån mening, och det blir då bara ett stort hån mot de drabbade.

"Pengar gör dig inte lycklig".
Nej förvisso, pengar allena skapar inte lycka men brist på pengar kan jäklar ta mej skapa olycka.
Eller "pengar är inte ett dugg viktigt".
Säger man så har man antagligen gott om dem... Jag skulle vilja säga att ju mindre av den varan man har desto viktigare är det faktiskt.

Fyll gärna på..... jag är på irritationshumör idag.

2 kommentarer:

En häxa på Vift sa...

Efter regn kommer solsken....
Det som inte dödar dig gör dig starkare....
Ensam är stark...
Tiden läker alla sår... yadayada...

Det är BS, man står ut med motgångarna för att man måste, man kommer inte över det tragiska som sker men man lär sig leva med det.
Man klarar sig ensam, men nog fan är fyra armar starkare än två och livet blir roligare om man har någon att skratta och gråta med än om man ska sitta själv i soffan och skratta åt sina dåliga skämt.

Anonym sa...

Suverän lista! Och den som är värst är nog "Du är den bästa mamman ditt barn kan ha" trots att jag egentligen skulle vilja anmäla en del av dem som skriver på Aff till soc.

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...