tisdag, maj 27, 2008

Hänger du med?

Omständigheterna är som följer:

Du befinner dig på ett diskussionsforum på nätet, ett forum med vissa regler för hur man får resp. inte får uttrycka sig. Bl a så får man inte kalla andra för nedlåtande och kränkande saker, t ex får man inte kalla andra för korkade, för dålig förälder osv.
Ett av ämnena som diskuteras är abort, och du anser själv att abort är fel. Och inget i reglerna förbjuder dig från att uttrycka den åsikten.

So far so good. Right? Right...

Men, av någon anledning så är det OK att kalla alla som anser att abort är fel för mördare och jämställa dem med nazister t ex. Och argumentet för att det är OK lyder: "det är inte en enskild individ som kallas för mördare utan samtliga i gruppen, därmed är det varken mobbing eller personangrepp". Hänger ni med på den? Det är alltså enligt det argumentet OK att kalla andra för en massa nedlåtande och kränkande saker om man samtidigt kallar en massa andra för samma sak. Och de som bestämmer reglerna tycker att det är hur självklart och logiskt som helst. Gör du det också? Anser det helt i sin ordning att det inte är OK att kalla en enskild person för korkad men däremot att kalla flera individer för mördare? För det är ju individer som utgör en grupp... eller hur?

Med samma argument kan man försvara hets mot folkgrupp då, tycker jag. Då borde det rimligen enligt forumet vara förbjudet att kalla en enskild arab för terrorist men helt OK att kalla samtliga araber för terrorister. Jag undrar hur länge forumet fått finnas kvar om de fullföljt sitt eget argument. Men det gör de inte, utan "det är OK att kalla samtliga i en grupp för nedlåtande och kränkande saker" gäller tydligen bara gruppen abortmotståndare.

Med andra ord: råkar du tycka att abort är fel så är du lovligt byte och det är fritt fram för andra att kalla dig vad för nåt som helst, så länge de kallar dina åsiktsfränder för samma sak. Och det spelar ingen roll hur sakligt du än framför din åsikt och hur lite du än dömer andra, bara det blotta faktum att du anser handlingen vara fel gör att du förlorar din rättighet att behandlas med respekt. Att falskt anklaga andra för att vara mördare är förbjudet i svensk lag och faller under begreppen förtal alt. ärekränkning (Brottsbalken 5 kap. § 1 och 2). Men vissa forum sätter sig över svensk lagstiftning...

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...