måndag, december 10, 2018

Den vilda jakten på grötriset.

Okej, i sanningens namn så var det inte så jättevilt. Inte direkt någon jakt heller. Men visst lät det som en oerhört lockande julfilm?

Såhär är det. Det finns några saker som historiskt sett funnits i onödigt stor utsträckning i vårt hem, ofta för att vi köpt nytt för att sen komma på att vi faktiskt redan hade ... och så samma visa igen. Och igen. Och sen ofta igen. Några av de sakerna är risiga sådana, kan man säga. Det handlar dels om puffat ris som i princip enbart används till rischoklad en gång runt jul (varför i helsefyr säljs det bara i så stora påsar?) och dels om grötris (som kanske används hela tre gånger på ett år, faktiskt).

Igår så hade flera personer lagt upp foton av sin nykokta risgrynsgröt på facebook, jag blev väldigt sugen och bestämde mig för att det minsann skulle bli grötfrukost idag. Och grötris rådde det naturligtvis ingen brist på med anledning av (o)vanan som beskrevs här ovanför. Tänkte jag. Så när sonen gått i morse klev jag upp för att starta med gröten, den tar ju ett tag att bli klar vilket passar bra då jag själv är väldigt trögstartad på morgonen. Men, jag hittar minsann inget grötris!

Då mindes jag att jag faktiskt hade städning av skafferiet för ett par veckor sedan och troligen slängde grötriset p g a en kombination av hög sannolikhet att bäst-före-datum passerats med råge och tanken att "vi kommer ju ändå köpa nytt som vanligt så det gamla kan lika gärna hamna bland matavfallet redan nu".

Då jag fortfarande var sugen på risgrynsgröt så tänkte jag att det kunde få bli senare under dagen då. Men det kändes inte riktigt OK att köra iväg med bilen enbart för att handla grötris, och cykla var det tyvärr inte läge för tyckte min kropp, så jag funderade över om det fanns nåt mer jag behövde fixa. Då kom jag på att jag hade en beställning att hämta från Systembolaget, och kom jag bara iväg i tid skulle jag kunna fixa det plus riset och sen ha gröten klar som en sen lunch. Givetvis kom jag INTE iväg i tid, men möjligheten fanns för gröt till mellanmål åtminstone. Problemet är att när jag väl hämtat varorna på bolaget så hade jag dels så ont i ryggen att jag behövde sitta i bilen och vila i typ en timme och dels så ... glömde jag bort att jag skulle köpa grötris. Jag var halvvägs hemma igen när jag kom på det, vände bilen och styrde kosan mot Ö&B. De borde ha grötris, och så kunde jag köpa Pepsi Max samtidigt. Göra två flugor på smällen ...

Jag strosar lite på Ö&B, plockar på mig lite hygienartiklar och julklappspapper och frågar sen mig själv vad det egentligen var jag gick in för att köpa. "Just det, Pepsi Max!" Nöjd med att jag kommit ihåg lastar jag kärran med 6 liter av det bruna flytande guldet samt 2 4-pack julmust, går till kassan, betalar, går ut i bilen, sätter i nyckeln ... och kommer på: visst fasen! Grötriset!

Smått suckande går jag in på Ö&B igen ... bara för att upptäcka att de inte hade något grötris! Ridå.

Bredvid Ö&B ligger Willys, men det stod några försäljare utanför som jag inte var säker på skulle klara sig undan en avhyvling om de tilltalade mig så jag valde att inte gå in där. I stället körde jag till Netto en liten bit bort. Och DÄR hittade jag grötris! Så kanske kan det bli grötfrukost imorgon? Om jag kommer ihåg det ... och kommer ihåg att jag inte behöver köpa nytt.

1 kommentar:

Mellan stolarna sa...

Risgrynsgröt finns på plastkorv. :-)

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...