lördag, december 09, 2017

Lucka 9: hurra för pepparkakan!

Ja idag är det Pepparkakans dag minsann! Så ät av hjärtats lust, och baka om ni inte redan gjort det. Vill ni dessutom lära er lite mer om bakverket kan ni läsa förra årets inlägg om det HÄR.

Det tog sin lilla tid men till slut blev pepparkaksdegen gjord även här och 3 dagar senare, i onsdags, blev det kakor av den. Receptet i år skilde sig något från förra året så här kommer det:

I onsdags var det alltså dags att baka och till min hjälp hade jag både senior och junior. Som vanligt var regeln att om man inte bakar får man inte smaka av degen! Och junior hängde faktiskt med längre än jag trott innan han tog sig en klump deg och tackade för sig. Senior fick vara med til' the bitter end vare sig han ville eller ej.

Sonen är, som få kanske missat, galen i Star Wars. Och jag hittade faktiskt pepparkaksformar på temat, en Yoda och en Darth Vader. Men nja, 200 kr plus frakt från USA kändes lite over the top så jag gjorde ett par Yoda-mallar av kartong. Funkar det så funkar det! tänkte jag. Och det funkade, några gånger... sen gick inte mallen att använda mer 😉. Bättre än inget dock!

Alla kakor blev inte lika vackra dock, men charmiga! Kan man säga. Om
man vill vara snäll.Och det vill man väl? Det är väl därför man äter pepparkakor?

Mina favoriter är dock dessa. Rock on!!

Det har även blivit populärt att låta pepparkakorna, eller i alla fall dess kryddor, ingå i diverse bakverk och övriga maträtter. Exempel på det är pepparkakscheesecake, pepparkaksfil, pepparkakor med ädelost och pepparkaksglass. 

Förrutom Pepparkakans dag är det idag Internationella dagen mot korruption, Anna har namnsdag och Lasse Holm födelsedag. 9 december 2006 år sedan blev Christer Fuglesang förste svensk i rymden då Discovery lyfte från Kennedy Space Center (svensk tid hade det dock hunnit bli den 10:e).

 Och på tal om Anna så har 9 december en tradition, om ej längre så utbredd, att vara dagen då man smakar av julölen. Därifrån kommer uttrycket Anna med kanna, en folklig benämning på Annadagen.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...