tisdag, december 26, 2017

Lucka 24: Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul.

Men varför gör de det? Varför sitter varenda (OK, inte riktigt då) svensk så länge de kan minnas vid TVn mellan kl 15 och 16  på julafton och ser i stort sett samma Disneyfilmer år efter år? Filmer varav de flesta inte ens handlar om julen? Vem kom på den idén och varför?

Jo först sändes From All Of Us To All Of You veckan före jul i USA som en del av serien A Wonderful World Of Disney. Detta var 1958, Benjamin Syrsa och Tingeling presenterade programmet i sällskap av Walt Disney nedkryt så han rymdes på spiselhyllan. Två år senare sändes det i svensk TV på julafton och har gjort så sedan dess, ursprungligen med samma innehåll som sin förlaga men 1966 började det ändras och anpassas i den svenska versionen. Jag har inte hittat nåt bra svar på vem det var vi har att tacka, eller skylla, för att idén med programmet kom hit. Och konstigt nog har jag inte fått uppslag om konspirationsteorier och så heller. Så antingen är jag usel på att söka information för närvarande eller så är det en väl bevarad hemlighet hur det hela gick till. Men, svaret på varför det är just Bengt Feldreich som gör den svenska berättarrösten och även dubbar Benjamin Syrsas sång där i slutet vet jag. Han var helt enkelt SVTs julvärd på den tiden, från 1959 till 1971.
En ung Bengt Feldreich.


Dagens barn är vana vid att det visas tecknad film på någon eller några av alla TV-kanaler i princip dygnet runt, men så var det inte då för nästan 60 år sedan (nej inte ens när unga jag var barn). Då var tecknad film något ovanligt, i synnerhet Disney som stod i en särklass gällande kvaliteten, och det i kombination med att familjerna samlats och kunde titta ihop skapade antagligen programmets stora popularitet. Och den håller i sig än idag. Trots den stora förändringen i TV-utbudet är detta ett av de mest sedda programmen varje år, det får ses som ett starkt bevis på vilken makt nostalgin kan utöva.


En del filmer har alltså bytts ut under årens lopp, och en del har fått smaka på saxen för att de antingen varit för långa eller innehållit scener som ansetts olämpliga p g a våld eller negativa stereotyper kring folkgrupper. T ex kom inte filmen om Plutos julgran förrän 1967, försvann under några år och återkom på 80-talet. Kalles Nötkrig som i samband med Vietnam-krigets upptrappning ansågs lite väl magstarkt då Kalle klädd som tomte bland annat jagade Piff och Puff med skjutvapen togs bort 1967, och ersättaren Kalle Ankas krig mot myrorna fick bara vara med i 4 år innan även den togs bort p g a protester om rasism och fördomsfullhet.
Ur Kalles Nötkrig

Lite intressant kuriosa: 1982 byttes filmen med Tjuren Ferdinand ut mot Den fula ankungen, men det blev så stora protester att den till slut visades efter ordinarie program efter bland annat krav på TV-chefen Sam Nilssons avgång. Han menade på att de såg programmet som riktat till barn i första hand, att många av dem önskat en förändring och att protesterna främst kom från vuxna. Året därpå hade dock Ferdinand återfått sin plats. Och den kortlivande filmen Kalle Ankas krig mot myrorna sägs ha varit inspirationen till gruppnamnet Hoola Bandoola Band, de påstås ha tagit sitt namn från myrornas stridsrop för att visa sitt stöd för dem i kampen.

Även i Danmark, Norge och Finland visas Disneys julshow, fast inte med riktigt samma innehåll som här.

I år såg dock inte jag på det, det är nog första året ever. P g a en uselt tajmad svacka i mitt mående blev mitt julaftonsfirande stympat både i början och slutet, och att se programmet här hemma i sängen när resten av familjen samlats någon annan stanns hade bara känts alltför sorgligt.
(Men, det ska tilläggas att det blev inte bara kattskit av min julafton utan jag kunde till slut vara med ca 4 h i mitten med julklappsutdelning, mat och klapplek. Plus några små halvliggande och liggande pauser. Så ni behöver inte tycka alltför synd om mig)

I år inföll julafton en söndag vilket innebär att det även var fjärde advent. Detta betyder att adventstiden i år var så kort som den kan bli. Eva, den andra människan i Bibeln, har namnsdag.


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...