söndag, augusti 30, 2015

Stressa av....

... är vad jag borde. Inte tvärtom. Så att besluta sig för att göra egen Bostongurka t ex till sonens födesedagsfirande låter kanske inte som den bästa idén, i synnerhet som jag inte gjort det för. Men hackande och åter hackande kan kanske ha en terapeutisk funktion? I så fall är jag superterapibehandlad nu ;-) För själva ihopkokandet och receptet i sig var busenkelt men hackandet tog tid...

Nåja, jag tror gurkan blev bra jag! Vi får väl se vad gästerna säger senare. Recept har efterfrågats och recept kommer här i min lilla version.

Finhacka 500 g gurka av typen Västeråsgurka. Jag vet inte vad som skiljer Västeråsgurka från annan "inläggningsgurka", eller om all sådan gurka bara heter så, men det kan kanske kvitta. Jag ska inte snacka med dem ändå. I alla fall, finhacka dem. Glöm inte att tvätta dem noga först så det inte kommer med sand eller så.

Finhacka sedan 5-6 schalottenlökar beroende på storlek samt 1 liten röd paprika.

Koka upp en lag bestående av 4 msk ättika 24% och 4 msk vatten (har ni 12%-ig blir det då såklart 8 msk sådan och inget vatten), 1 dl socker, ett par nypor salt och 1½ msk gula senapskorn och låt sockret lösa sig ordentligt. Tillsätt sedan de hackade grönsakerna och låt koka ihop på medelvärme ca 25 minuter. Rör om då och då. Red på slutet med ett par msk ljus maizenaredning, eller rör ut potatismjöl i liten av lagen och tillsätt det och låt bara precis koka upp igen.

Ska gurkan inte ätas upp typ inom en vecka eller så tillsätts konserveringsmedel i pulverform efter att gurkan tagits från värmen, jag använde 1 tsk Atamon. Häll upp på väl rengjorda och gärna varma burkar, förslut och låt svalna. Förvara i kylskåp. Mängden konserveringsmedel var något knixig att veta men jag blandade liksom rekommendationerna för sylt/marmelad med de för ättikslag och tog något mellanting. Hur som helst lär man märka när gurkan blir för gammal ;-) men den bör hålla några månader i kylskåp.


I övrigt har helgen innehållit festivalbesök x 2. För er utomsocknes kan jag berätta att sista helgen i augusti, fredag-lördag (tjuvstart med kick off torsdag kväll), äger Palmfestivalen rum här i Trelleholla. Eller, hör ni någon person över 30 typ säga Mikaeli eller Mikaeli Marknad så menar vi samma sak. Gamla namn är svåra att skaka av sig ibland. Men i alla fall så är det marknad, tivoli och diverse tält med mat- och dryckesservering och musik. I år har vi festivalat mer än vi gjort på många herrans år. På fredagseftermiddagen stack jag och maken in och mötte upp ett gäng gamla vänner (och några nya bekanta) på en av de där serveringarna och det blev en hel del öl, snack, nostalgiska minnen, kollande på folk som gick förbi ;) och lite dans innan vi begav oss hem till Simon som var ensam hemma och inte kände sig trygg med att sova förrän vi kom. 
 



Igår tjänstgjorde maken först i stora tältet på torget, via bowlingklubben, varefter jag och Simon mötte upp. I 4½ timme strosade vi bland marknadsstånden, snackade med allt möjligt och omöjligt folk, käkade lite och kollade på karuseller vi aldrig nånsinn skulle sätta vår rumpa i även om vi fått betalt för't. Sonen rastade av sig lite extra i en sådan där uppblåsbar klätter- och rutschkanegrej, och jag blängde ilskt och svor åt några ungdomar som kastade mjöl på varandra men missade och träffade mig istället. 




Största dragplåstret på festivalen var Måns Zelmerlöv som bokats in långt innan man visste att det skulle bli ESC-vinst av det hela. Och när han satte igång inne i stadsparken kl halv nio igår kväll var ungefär halva Trelleborg på plats. Så även vi. Men vi nöjde oss med att lyssna på några få låtar, och kika lite på honom, sedan var Simon trött och ville åka hem. Mina ben protesterade inte mot det förslaget ;-) 








Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...