tisdag, augusti 04, 2015

Det är nog en himla tur...

...  att semestern snart är slut så jag inte hinner bli helt förbytt. Den senaste veckan har jag bakat scones på morgonen två dagar, bakat vetebaguetter en gång, gjort egen blåbärsmarmelad, gjort hemmakokt jorgubbs- och blåbärssylt och gjort en laddning tomatchutney och nu även en sats fröknäcke. Jag börjar nästan bli rädd för mig själv, eller den där främmande människan jag är på väg att bli. Så, tur alltså att detta är sista semesterdagen ;-) så jag kan bli mig själv igen.

Det där med sylt och grejer höll jag på med innan jag fick barn, sedan lade jag av med det igen. Men det är rätt kul... Vi äter dock inte så mycket av det själva men det kan alltid fungera som presenter vid någon av sommarens och sensommarens alla fester och middagar och grejer. Saft är jag sugen på att göra också av rabarber och jordgubbar men snålheten i mig har hittills hindrat mig från att köpa en såndär silgrej med ställning, och jag minns från tidigare år att försök med alternativa lösningar blev rätt meckigt ;-) Vi får väl se om plånboken släpper till nästa gång vi handlar. Nåväl.

Tomatchutney är hur gott som helst både till ostbrickan eller till grillmiddagen, eller kanske på en bit bröd som aptitretare. Såhär gör du "min" variant:

Ta ½ kg tomater, skär ett kryss genom skalet, sänk ner dem i kokande vatten i ca 
10 sekunder och lägg dem sedan i iskallt sådant. Efter en kort stund kan ni dra av skalen. 
Hacka sedan tomaterna ganska 
grovt. Hacka även en gul lök medelgrovt. Skålla 50 g mandel och hacka den fint. 
Lägg alla ovanstående ingredienser i en kastrull. Tillsätt en nypa salt, ½ dl råsocker, 
1 dl vitvinsvinäger samt en nypa chiliflakes eller ½ tsk finhackad färsk chili. Koka upp 
och låt småputtra tills chutneyn tjocknat, ca en timme kanske. 
Smaka ev. av med mer socker. Häll upp på rena burkar och tillslut. 
Förvara svalt.

Satsen kan dubbleras eller tripplas utan problem, och vid stora mängder som gärna 
får hålla lite längre kan ni tillsätta konserveringsmedel (t ex Atamon) 
efter kokningen avstannat.

Man kan om man vill ha i mer chili för lite mer sting, eller byta chilin mot finhackad 
paprika om man vill ha en mild chutney. Man kan också t ex prova med lite färsk 
riven ingefära. 



Blåbärsmarmeladen fick jag recept på av en väninna och där användes färdigblandat syltsocker. Smaken blev det absolut inget fel på, tvärtom. Jag ska dock testa en gång till med sötning, konservering och "gelering" var för sig eftersom jag ville ha den fastare utan att få den sötare, plus att jag tänkte söta med Stevia. Så jag återkommer med eventuellt recept när jag gjort nästa omgång.
Sylten dock, den kan ni få recept på:

Ta ca 200 g jordgubbar och 100 g blåbär direkt ur frysen och lägg i en kastrull. 
Tillsätt saften från ca 1/3 citron och ½ dl Stevia i ströform (eller vanligt socker för den som vill). 
Låt bären först halvtina på svag värme, koka sedan upp och sedan puttra friskt i några minuter. 
Mosa ev. jordgubbarna med en gaffel. Tag av från värmen och rör ner 1/3 flaska (60 ml) 
fruktpektin och ½ tsk Atamon konserveringsmedel. Rör sakta i ca 5 minuter. 
Smaka av och tillsätt ev. mer Stevia (socker). Häll upp på väl rengjorda burkar 
(ev. sköljda med en blandning av 1 stk Atamon per dl vatten), förslut och förvara svalt. 
Det kan ta några dagar innan sylten fått sin fulla tjocklek. Är den då ännu för lös kan 
man koka upp sylten igen och sedan tillsätta ytterligare pektin.

Gårdagens strandmat: pannkakor med hemkokt sylt

Fröknäcket fuskade jag med :-) Jag tog Risentas färdiga frömix och följde instruktionerna bara. Man blandar enkelt fröblandningen med kokande vatten och lite olja, låter det stå och dra i 10 minuter, plattar ut på bakplåtsapper, tillsätter ev. smaksättning/kryddning och kör i ugnen på 175 grader i ca 40 minuter. Jag valde att strö rikligt med flingsalt över och det var ett lyckokast. Från en ganska unket luktande sörja till gott krispigt knäcke på trekvart är inte helt fel. Nu ska bara krispigheten bevaras också. På något sätt.
från mathem.com
Nej nu är det slutreceptbloggat för denna gången. Jag ska ge mig ut i solen för en sista liten påfyllning av solbränna innan det är dags för allvaret igen. På återseende! Återläsande? Eller något sådant...


Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...