måndag, december 09, 2019

Lucka 9: Julmusiken.

Alltså. Detta ämnet skulle kunna fylla en hel mängd egna kalendrar. Ja det finns t o m låtar och sånger som spelats in i så många versioner att de i sin ensamhet skulle kunna fylla både 24 och 48 luckor. Men någonstans före det känner jag ändå att gränsen går, så jag håller denna luckan lite mer allmän.

STIM, svenska tonsättares internationella musikbyrå, presenterar statistik över de mest spelade jullåtarna. Under många år har Tänd ett ljus med Triad varit den mest spelade svenska låten och senaste statistiken från december 2018 visade inget undantag för det. Mest spelade utländska låten var All I want for Christmas is you med Mariah Carey, den och Last Christmas med Wham har fightats om förstaplatsen de senaste 15 åren.

I december månad 2018 var 19 av de 20 mest spelade låtarna just jullåtar. Enda undantaget var Shallow från filmen A star is born som hade premiär den månaden.

2017 genomfördes en stor undersökning bland Twitteranvändare och gav resultatet att Fairytale of New York med The Pogues är världens bästa jullåt. Den mötte Last Christmas i finalen och vann med 51 procent rösterna. Last Christmas är för övrigt både hatad och älskad. Bl a har den givit upphov till tävlingen Whamageddon som går ut på att inte höra låten i sin originaltappning mellan midnatt 1 januari och 24 december.

Just Fairytale of New York är nog den mest förstörda jullåt jag vet. Alltså den låt som det gjorts flest riktigt dåliga covers på. Det är så jag ryser, och inte av välbehag. Men originalet är bra!

Vad kännetecknar då en jullåt? Enligt Jonas Nordin, musikkonsulent på STIM, har jullåtar ett känsloläge som är tryggt, varmt och pyntat med en rejäl dos nostalgisk glädje och tacksamhet. Och budskapet i låtarna liknar varandra, oavsett ursprung.
– Om kulturen är mer religiös tenderar låtarna att ha mer religiösa inslag med stjärnor och änglar istället för snö och renar. Då och då dyker det upp jullåtar med lite fyndiga texter ”jag vill ha dig i julklapp” eller ”tomten har åkt vilse”. Man kryddar alltså gärna med en dos humor, har Jonas Nordin sagt i ett tidigare pressmeddelande.

Många psalmer har en given plats i våra spellistor inför julen, även bland personer som vanligen inte lyssnar på musik med tydlig religiös anknytning, som t ex Oh Helga Natt (eller Adams julsång), Stilla natt och Ett barn är fött på denna dag.

Eftersom vi generellt är väldigt traditionsbundna vid jul faller det sig kanske naturligt att musiken vi spelar också är samma från år till år. Men visst är det kul när det kommer något både nytt och bra emellanåt? En av mina favoriter bland de lite nyare låtarna är Underneath the tree med Kelly Clarkson som släpptes 2013.


Sverige tillhör toppen av de mest julmusikspelande länderna. Men allra mest lyssnar man enligt uppgifter från 2017 på julmusik på Island ... Jag måste dock upplysa om att jag inte har kunnat verifiera detta via säkra källor 😉. För 2 år sedan fanns det enligt samma icke verifierade uppgifter 18 miljoner spellistor, skapade av användare, med julmusik på Spotify. Och den längre upp nämnda jullåten med Mariah Carey hade då streamats 216 miljoner gånger.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...