söndag, december 22, 2019

Lucka 22: 4 söndagar i advent.

De 4 söndagarna före julafton är en del av nedräkningen till Jesu födelse. 1 advent markerar starten av det nya kristna kyrkoåret och när 4 advent är här ... ja då är det snart julafton. Eller, det kanske t o m ÄR julafton. För ca vart sjunde år, give or take skottår, infaller 4:e söndagen i advent just på självaste julafton. Som längst är adventstiden de år som julafton infaller en lördag, ty då hamnar 4:e advent så tidigt som 18 december.

Adventstidens föregångare är julfastan, en tid av förberedelse och väntan på julfirandet. Den varade i likhet med påskfastan i 40 dagar och omfattade således 6 söndagar. På 1000-talet ersattes julfastan av den 4 söndagar långa period som vi nu alltså kallar advent. Ordet kommer av latinets adventus som betyder ankomst.

I kyrkan läses de fyra adventssöndagarna olika Bibeltexter med händelser ur Jesu liv.
Testerna 1 advent handlar om glädje och fest i Jerusalem efter att de hört talas om att en ny kung skulle komma och befria dem från romarna. Den andra söndagen i advent berättas det om Guds rike, ett rike utan gränser och hinder. Texterna den 3:e advent handlar om Johannes döparen, en kusin till Jesus som brann för att folk skulle döpas och omvända sig, förändra sig till det bättre som människor. Den fjärde adventssöndagen berättar om Maria. Hon som trots att hon var fattig, ogift och alldeles vanlig väljs av Gud och får uppdraget av ängeln Gabriel att föda Jesus.

En text som betydligt fler både läser och hör i adventstid är ju denna klassiska dikt:

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt
och alla människor glädjas att fira få advent

När andra ljuset brinner är snart lucia här
hon bjuder oss på kaffe och bud om julen bär

När tredje ljuset brinner vi juleklappar syr
och mamma bakar kakor och har ett fasligt styr

När fjärde ljuset brinner vi hämtar julegran
och alla barnen räknar dan före dan före dopparedan

Ovanligare är nog en femte vers:

När alla ljusen brinner då blir det jättekul
med klapparna och tomtarna som önskar oss GOD JUL!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...