måndag, december 02, 2019

Lucka 2: julens filmer.

Filmer med jultema finns det ju en uppsjö av, både svenska och utrikiska. En av de nyaste är Last Christmas som hade svensk premiär för några veckor sedan, en romantisk komedi som utspelar sig i London. Jag har via trailers på TV blivit sugen på att se den, men det är tveksamt om det blir av.

Moviezine, en stor svensk sajt för film, serier och spel, har listat de 50 bästa julfilmerna. Högst betyg bland dessa har It's a wonderful life från 1964 fått, en dramakomedi med sensmoralen att varje människa påverkar mer med sin existens än man själv förstår. Högst betyg av de svenska filmerna ges till den helt nya Jag kommer hem igen till jul med bl a Suzanne Reuter, Peter Jöback och Johannes Kuhnke, regisserad av Ella Lemhagen.

Vissa filmer har blivit kultförklarade och starkt förknippade med julhelgen utan att egentligen vara av särskilt hög konstnärlig kvalitet. Som t ex Die Hard. Yippee Ki Yay Motherf**ker!
Det blev julfilm i det Johanssonska hemmet igår också, Närmare bestämt den animerade versionen av Grinchen från 2018. Ni känner nog till Grinchen, den gröna varelsen boende i en grotta högt över byn och som hatar julen och därför beslutar sig för att stjäla den. Spelfilmen från 2000 med Jim Carrey i huvudrollen har blivit något av en modern klassiker, denna nya animerade upplaga tillför inte något större till storyn men animationen har blivit hyllad. Vi i familjen tyckte den var rätt trevlig och helt OK att spendera 1½ h med. 

Trevlighetsgraden ökade kanske något av att det förutom adventsfika och lite julgodis även avnjöts säsongens första glögg, hemkörd och lagrad i två år.



Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...