onsdag, december 18, 2019

Lucka 17: Jullekarna.

Julen är en tid för gemenskap, värme, eftertanke ... och lek!

Sånglekar t ex och dans kring granen, det sysslar ni väl med där hemma i stugorna varje jul? Prästens lilla kråka? Karusellen? Röven överraskar fisen ... eller jag menar Räven raskar över isen? Ritch, ratch, filibom? Inte? De kanske tillhör de där traditionerna som är så hemskt viktiga men någon annans ansvar att bevara? 😉

Kokar gröten över? Nej jag undrar inte om julegröten flödar ut över spisen utan det är namnet på en jullek som kanske något färre av er känner igen? Den går i alla fall till såhär:
Deltagarna sitter på stolar i en ring. En deltagare går i mitten av ringen och frågar någon som sitter Kokar gröten över?. Om den som sitter svarar Nej får deltagaren i mitten gå till någon annan och fråga samma fråga. Svarar den sittande Ja! frågar personen i mitten tillbaka Som vadå?. Om den som sitter då t ex svarar Som en ko! måste alla byta platser genom att röra sig och låta som kor. Den som blir utan stol får fortsätta i mitten och fråga.

En annan lek med anknytning till mat är Filipin. Om man hittar två hasselnötter i samma skal ger man den ene till någon annan och kommer överens om ett visst datum. Den som först säger Filipin till den andre det datumet vinner.

Numera är klapplekar av olika slag populärt. En vanlig variant är att man köper vars två klappar för en viss överenskommen summa. Dessa läggs sedan i en hög på bordet och deltagarna slår med tärning. Slår man en etta och/eller sexa får man plocka en paket, och när paketen på bordet är slut får man plocka av varandra. Ofta blir vissa paket omåttligt populära och byts intensivt hit och dit. När en äggklocka eller timer ljuder avslutas spelet och man får behålla de klappar man har i sin ägo.
Det finns en hel del variationer på reglerna. Vi brukar t ex bestämma att man tar inte av den som bara har en paket för närvarande, detta för att alla ska få något i slutänden.  Ja om man inte haft oturen att inte få en etta och/eller sexa på hela tiden ... vilket ju kan hända men risken är extremt liten.

Behöver man springa av sig julmaten kan man t ex leka Pepparkakskull. Då utses en pepparkaka och en "tagare" och övriga deltagare bildar par genom att ställa sig armkrok två och två. Nu börjar jakten. Om tagaren tar pepparkakan byter de roller. Pepparkakan kan rädda sig själv genom att själv ta armkrok på någon innan h*n blir tagen. Då blir i stället den andre i det paret pepparkaka och därmed den jagade. Den nya pepparkakan kan rädda sig på samma sätt som den tidigare men får INTE vända direkt tillbaka till den plats de nyss hade utan måste då leta upp någon annan att ta tag i.

Verkade det jobbigt? Då kanske en hederlig frågesport med jultema passa bättre? Det finns en hel del färdiga quiz och liknande på Internet, men jag brukar göra egna frågor och givetvis dubbelkolla svaren med vettiga källor 😊.

Finner ni inget lockande här kanske professor Arne Lekman kan inspirera till någon väldigt rolig lek?

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...