lördag, december 14, 2019

Lucka 14: Saffran.

Saffran ses som den äldsta av människan använda kryddan De första referenserna till saffran har man hittat på sumeriska lertavlor daterade kring år 4000 f kr. Fenicierna, som var stora handelsmän till sjöss, började köpa och sälja saffran runt år 1400 f kr. Saffran omnämns i bibeln, men även andra verk såsom Iliaden (900-talet f.Kr.) och Kung Oidipus (400-talet f.Kr.). Runt mitten av 1300-talet var efterfrågan som allra störst, då saffran troddes ha egenskaper som skyddade mot digerdöden.

Under medeltiden, från 400-talet fram till omkring år 1400, kretsade handeln med saffran kring Venedig. De viktigaste köparna var då tyskar. I Venedig fanns det på grund av detta en egen poliskår vid namn Ufficio dello zafferano som inspekterade handeln. Hårda straff väntade den som förfalskade eller manipulerade produkten. I Nürnberg finns den första kända lagen nedtecknad som handlade enbart om saffran, Safranschau. Lagen kunde ge dödsstraff och i vissa fall avrättades människor genom att brännas levande med sina förvanskade produkter. Aja baja!

Saffran har varit känd som krydda i Sverige sedan åtminstone 1300-talet (det första belägget är från 1328 från en räkning som heliga Birgitta fick för gravölet över hennes far), men först under andra halvan av 1800-talet började den började användas som en julkrydda i bl a vetebröd. Det är oklart om den främst infördes som det för smakens skull, för den vackra färgens skull eller för att det innebar status. Men med tanke på kilopriset på saffran, idag kan det nå upp över 80.000 kr beroende på kvalitet, så vore det sistnämnda inte alls osannolikt. 

Ordet saffran härstammar från persiskans ord för den gula färgen, safra. Kryddan kommer från pistillmärkena på saffranskrokusen, och till 1 kg saffran krävs minst 100.000 krokusar. 

Jag bakar de flesta år någon form av saffransbullar, som t ex saffranssnurror som jag har glasyr på. Men jag är även förtjust i mjuka kakor med den gula kryddan i. Saffranskaka med citronglasyr t ex. Eller saffranskladdkaka.  Eller saffranskaka med vit choklad. Eller ...

Och på den ständigt ställda frågan om hurvida det ska vara russin i lussekatterna eller ej svarar jag: JA!

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...