onsdag, december 11, 2019

Lucka 11: Johanssons julkrubba.

Julkrubban lite mer allmänt skrev jag bl a om för två år sedan, uttråkade kan läsa det HÄR. Så i år tänker jag fokusera mer på vår egen krubba. Eller mest min, för det är jag som initierade köpet av den, jag som placerar den, jag som stylar den, jag som ser till så att rätt figurer är på rätt plats o s v.

Själva krubban och grundfigurerna köptes inför julen 2008 och jag har via bloggen påminnts om att jag då gnällde över hur dyrt det är. Och då köpte vi ändå ingen värsting-grej, långt ifrån. Men, det är ju ändå en engångskostnad ... om inte figurer försvinner, vilket jag kommer till snart. Och sen kan man lägga till nån liten sak då och då om man önskar. Som i mitt fall en ljusslinga (ja de var före sin tid i Betlehem), en extra hö-bal m m. Nytt för i år är ... konstgräs! Jajemensan, i år kommer Josef och Maria att kunna kliva in utan att behöva dra in en massa sand och sten. Betlehems politiker, eller vad de styrande nu kan heta, har beslutat sig för en lite halvmodern investering.


Det där med försvunna figurer då. Jo det har hänt lite skumma saker där. Bl a så försvann Josef ett år, och vi tänkte att nu har karljäkeln stuckit och lämnat Maria som ensamstående morsa 😡. Året därpå var han plötsligt tillbaka! Fast då försvann i stället en av de tre vise männen. Han ersattes med den visaste vi kunde komma på här hemma: Yoda! Men det varade inte så länge ty han saknade sina Star Wars-polare och återvände till rymdäventyrens värld. Ni kan dock vara lugna, uppsättningen blev återigen komplett med hjälp av en ny uppsättning figurer i ungefär samma storlek men annan bakgrund kan man säga. Men, mångfald tycker jag är trevligt!

De flesta fyller liksom krubban med alla inblandade figurer direkt när den plockas fram. Men så funkar det inte här. Utan än så länge befolkas den bara av en herde och några djur. Josef och Maria har inte kommit dit än, Jesus är definitivt inte född och de tre vise männen börjar söka efter det nyfödda barnet efter  födseln men kommer ju inte fram förrän på trettondagen. Så det är ju tur för dem att jag inte tillhör de som kastar ut julen så fort lutfisken (inte) ätits.

Jag kom förresten på i helgen att jag inte har någon aning om när Josef och Marie egentligen började sin vandring till skattskrivningen. Hur länge de egentligen kämpade på innan de nådde det där stallet i Betlehem ... Det får jag kolla upp så att krubban blir så autentisk som möjligt 😉.

Inga kommentarer:

Nr 4 av "5 av varje - Rockiga bidrag i Melodifestivalen och ESC".

 Jag får väl bli klar med detta ämnet nu när vi går in i adventstiden och det snart är jul 😉. Wig Wam bildades i Halden i Norge 2001, men ...